Благоевград тържествено отбелязва 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България

Празникът започна с церемония по полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на Паметната плоча на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и независимостта на България.

Пред паметта на героите, глави сведоха и областният управител на област Благоевград Николай Шушков, председателят на Общинския съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник-ректорът на Югозападния университет проф.Йордан Гошев, представители на политически партии, на култтурни и други институции в града.

Постигнато с много смелост, енергия, при неизбежни вътрешни противоречия, но с впечатляващо национално единство, ентусиазъм и героизъм във върховите моменти, Съединението на Източна Румелия с Княжество България е безценен пример за победата на кауза, отстоявана търпеливо, осъществена самостоятелно и главно – с обединените сили на народа, политиците и армията. Да бъдем горди с този пример! – призова историкът д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей – Благоевград. Той припомни историческите уроци, които ни завещава актът на Съединението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене