Изложбата „100 години Освобождение на Добруджа“ – част от програмата на Община Благоевград за празника на Съединението

Изложбата в Регионалния исторически музей Благоевград проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието й във войната до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. Акцентът е поставен върху събитията от Първата световна война, която отново възвръща надеждата за национално обединение.

Представени са хода на военните действия през 1916 г., освобождаването на Добруджа и народната памет и признателност към загиналите за свободата на Добруджа.

За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фонда на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, така и любезно предоставени от фонда на Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В. Търново, архивите в Силистра и Русе и др.

Автори на изложбата са Петър Бойчев и Радослав Симеонов.

Изложбата бе открита на 6-и септември, когато празнуваме Съединението на Източна Румелия с Княжество България, и представена от д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене