ГКПП Ст. Лисичково и Златарево опустяха заради наложеното от ЕС изискване дори ваксинираните да минават границата с PCR тест

Северна Македония влезе в червената зона по заболели от коронавирус и двата ГКПП на територията на Благоевградска област – Станке Лисичково и Златарево, опустяха напълно. Причината е, че съгласно заповед на българското Министерство на здравеопазването от 28 август влизането и излизането от страна в червената зона вече няма да може да става само със сертификат за направена ваксинация (като са минали минимум 14 дни от дата на последната доза по ваксинационния план) или сертификат „преболедувал” (важи за времето от 11-ия до 180-ия ден след констатиране), но към тях задължително трябва да се прилага и отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за Covid-19 (PCR тест).

Н. Шушков

Ако човек има само сертификат за направена ваксинация или сертификат за преболедувал, но няма отрицателен PCR тест, или обратното – има тест, но не и ваксинация, при влизане от Северна Македония в България той ще бъде поставен под карантина за 10 дни. В заповедта е дадена и опция карантината да отпадне само със заповед на директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов, ако в срок до 24 часа влезлият от Македония в България си направи PCR тест и изпратите отрицателен резултат на електронната поща на РЗИ – rzibl@rzibl.org.

Ако влезлият в страната ни от Македония го направи без сертификат за ваксинация и без отрицателен тест, карантината му остава 10 дни и никой не може да я намали.

При влизане от Македония в България през двете КПП-та децата от 12 до 18 г. задължително трябва да имат отрицателен PCR тест.

На територията на България се допускат, без да е необходимо да представят документи за Covid-19, само лица, които работят или учат в съседната страна, както и децата до 12-г. възраст.

„Откакто Македония влезе в червената зона, двата пункта са без всякакъв трафик“, сподели първите си впечатления областният управител на Благоевград Николай Шушков, който държи ежедневна пряка връзка с бившите си колеги от митницата, на която дълго време бе директор. Въведените нови изисквания на границата ни са по изискване на ЕС и съвсем резонно спряха целия пътникопоток на стотиците благоевградчани, които ходеха в Делчево на пазар, защото няма кой да даде 120 лв. за задължителния тест“, уточни той.

Опразнените гранични пунктове напълниха интернет с гневни коментари от страна главно на ваксинираните, които питат защо тогава им е трябвало да си слагат инжекции, след като се оказва, че това е недостатъчно, за да отскочи човек в съседна Македония.

По справка на Единния информационен портал от началото на пандемията до момента в Благоевградска област боледувалите от Ковид са 20 041 души, което нарежда областта непосредствено след големите градове София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. При около 320 000 души население в областта са поставени общо 81 855 дози ваксини, което пък означава, че през пълния ваксинационен курс са минали около 40 000 души, или едва 12,5% от населението на региона.

За последното денонощие към броя на заболелите се прибавиха още 70 души, от които 35 са от Благоевград, по 3-ма има в Първомай, Сандански и Хаджидимово, по 2-ма новозаразени са в Гоце Делчев, Кресна и Симитли, другите са единични случаи в 20 населени места в областта.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене