Connect with us

Новини

ГКПП Ст. Лисичково и Златарево опустяха заради наложеното от ЕС изискване дори ваксинираните да минават границата с PCR тест

Published

on

Северна Македония влезе в червената зона по заболели от коронавирус и двата ГКПП на територията на Благоевградска област – Станке Лисичково и Златарево, опустяха напълно. Причината е, че съгласно заповед на българското Министерство на здравеопазването от 28 август влизането и излизането от страна в червената зона вече няма да може да става само със сертификат за направена ваксинация (като са минали минимум 14 дни от дата на последната доза по ваксинационния план) или сертификат „преболедувал” (важи за времето от 11-ия до 180-ия ден след констатиране), но към тях задължително трябва да се прилага и отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за Covid-19 (PCR тест).

Н. Шушков

Ако човек има само сертификат за направена ваксинация или сертификат за преболедувал, но няма отрицателен PCR тест, или обратното – има тест, но не и ваксинация, при влизане от Северна Македония в България той ще бъде поставен под карантина за 10 дни. В заповедта е дадена и опция карантината да отпадне само със заповед на директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов, ако в срок до 24 часа влезлият от Македония в България си направи PCR тест и изпратите отрицателен резултат на електронната поща на РЗИ – rzibl@rzibl.org.

Ако влезлият в страната ни от Македония го направи без сертификат за ваксинация и без отрицателен тест, карантината му остава 10 дни и никой не може да я намали.

При влизане от Македония в България през двете КПП-та децата от 12 до 18 г. задължително трябва да имат отрицателен PCR тест.

На територията на България се допускат, без да е необходимо да представят документи за Covid-19, само лица, които работят или учат в съседната страна, както и децата до 12-г. възраст.

„Откакто Македония влезе в червената зона, двата пункта са без всякакъв трафик“, сподели първите си впечатления областният управител на Благоевград Николай Шушков, който държи ежедневна пряка връзка с бившите си колеги от митницата, на която дълго време бе директор. Въведените нови изисквания на границата ни са по изискване на ЕС и съвсем резонно спряха целия пътникопоток на стотиците благоевградчани, които ходеха в Делчево на пазар, защото няма кой да даде 120 лв. за задължителния тест“, уточни той.

Опразнените гранични пунктове напълниха интернет с гневни коментари от страна главно на ваксинираните, които питат защо тогава им е трябвало да си слагат инжекции, след като се оказва, че това е недостатъчно, за да отскочи човек в съседна Македония.

По справка на Единния информационен портал от началото на пандемията до момента в Благоевградска област боледувалите от Ковид са 20 041 души, което нарежда областта непосредствено след големите градове София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. При около 320 000 души население в областта са поставени общо 81 855 дози ваксини, което пък означава, че през пълния ваксинационен курс са минали около 40 000 души, или едва 12,5% от населението на региона.

За последното денонощие към броя на заболелите се прибавиха още 70 души, от които 35 са от Благоевград, по 3-ма има в Първомай, Сандански и Хаджидимово, по 2-ма новозаразени са в Гоце Делчев, Кресна и Симитли, другите са единични случаи в 20 населени места в областта.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Новини

Каруцарите в Санданско карат по улиците само с талон в джоба

Published

on

 

Всички собственици на пътни превозни средства – каруци, в община Сандански са длъжни да носят
регистрационния талон на своето ППС с животинска тяга в джоба. Това решиха общинските съветници на своя сесия.
Въпросният талон трябва да е заверен от съответния кмет или кметски наместник на населеното място,
от което е собственикът. В документа е нужно да е вписан и регистрационният номер, който започва с
буквите на съответното селище.
При проверка от компетентните органи каруцарите е необходимо да покажат своя талон. В противен
случай ще бъдат глобени.

ilindenpres.bg

 

Continue Reading

Новини

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво

Published

on

Снимки: Кирил Стоянов

Дърво рухна вчера по обяд върху Подгорския път, който наскоро бе ремонтиран. За щастие няма пострадали хора и автомобили при инцидента. Но само минута по-рано в района между селата Самуилово и Камена, където падна дървото, минал ученическият автобус. „Най-хубавото е, че се е разминала белята. Близо до мястото на инцидента се е движел и полицейски автомобил. Затова бързо се направи организация и падналото дърво бе нарязано и премахнато от пътя”, разказа кметът на Самуилово – Кирил Стоянов.

Той уточни, че покрай шосето, което е от село Първомай до село Габрене, има доста опасни дървета, които са стари и изгнили и създават предпоставки за тежки пътни инциденти. Вече е направен оглед и ще бъдат предприети действия по тяхното премахване. Това обаче важи за дърветата, които са върху общинска земя. За тези, които са в терени, собственост на горското стопанство, трябва да се погрижат горските. „Само така ще предотвратим възможността от пътни инциденти, които са предизвикани от паднали дървета”, категоричен е Кирил Стоянов.

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път

ilindenpres.bg

Continue Reading

Новини

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница

Published

on

Димитър Димов

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница, съобщава Радио Благоевград. Авторът на романа „Тютюн“ е с дупнишки корени, прекарал е детството си в града и го е описвал в творбите си.

Димов подробно рисува още в първия си роман „Поручик Бенц“ града, в който е израснал. В Дупница започва работа по романа „Осъдени души“, а в „Тютюн“ Дупница е родното място на главните герои Ирина и Борис Морев. В същия роман се срещат редица описания от местности и обекти, които очертават някогашния облик на града. Зад многобройните му герои се откриват техните първообрази на местни хора, разказва Екатерина Иванова, изследовател на живота на писателя.

Вторият номиниран за почетен гражданин е ген. Венцислав Мутафчийски, който също е дупничанин. Предложението е на кмета Методи Чимев. Номинирани за “почетен знак” са петима медици, отличили се в борбата с ковид пандемията. Това са д-р Елена Гюзелева, д-р Крум Бонев, д-р Васил Бачев, д-р Милка Богоева и д-р Райна Сапаревска. Призовете ще бъдат връчени на тържествена сесия по повод празника на Дупница 19 октомври.

Continue Reading

Политика

Проф. Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

Published

on

Няма нито един разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма

 

„Ковид е сериозно заболяване. Няма нито един клиничен и разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на 7/8ТВ.

Той обясни, че в чуждестранните информационни сайтове почти не се говори вече за ковид, но в България продължаваме, защото сме на последно място по ваксинация и на първо по смъртност.

По думите на Георги Михайлов противоепидемичните мерки са обект на най-много коментари в обществото и в България има няколко етапа, които са се случили: „Още в първите месеци на вземане на противоепидемичните мерки се случиха неща, които  дълбоко възмутиха българската нация. Освен, че се затвориха парковете, планините и зимните курорти, се направиха и други две грешки. Първо, нямаше реална представа до каква степен се е разпространила епидемията в България.

Втората голяма грешка, на която БСП като политическа сила се противопоставихме и тогава, и сега, е извеждането на учениците и студентите от учебните занятия.“  Професорът коментира, че децата боледуват много по-леко, но те са били оставени затворени вкъщи, при отворени питейни заведения.

„Националният център по обществено здраве определи цялата противоепидемична каскада като вземане предимно на политически, а не на експертни мерки, които не са били ефективни. Сега има известни позитиви, но липсва разяснителна кампания, липсва участие на личните лекари и всичко това трябва да се преосмисли сериозно“, каза още социалистът.

В предаването “Говорят експертите“ той припомни, че противоепидемичен план съществува в България отпреди 10 години, но управляващите отказаха да го приемат. По думите му последствията от тази криза няма да са медицински, а ще бъдат икономически и политически. „План не беше приет, бяха приети много неща, които много от тях нямат нищо общо със здравната логика и за съжаление ние консумираме тези резултати“, заяви той като допълни, че учениците рязко са намалили успеха си, а сигналите за домашно насилие са се увеличили 8 пъти.

Във връзка със “Зеления сертификат“ и трябва ли той да ограничава свободата ни, Георги Михайлов обясни, че при ниския процент на ваксинираност в България, това ще доведе до взрив и то негативен, затова е немислим в момента.

„Ние нямаме никаква реална статистика. БСП още в началото на предишния парламент официално заявихме, че искаме не частно епидемиологично проучване, а на Министерство на здравеопазването, но такова до момента не сме получили“, каза още проф. Георги Михайлов.

Той се позова на проучване на общомедицинското научно списание “Лансет“, според което, за да се преодоляват здравни кризи от този тип, са необходими две основни неща: „Първото е нивото на здравеопазването в цялата социална стълбица да бъде еднакво за всички граждани на една общност. Второто е, че в съвременните глобални условия, здравните системи са толкова важни за света, колкото са банковите системи. Тези две неща в България изобщо не съществуват“, категорично заяви социалистът. По думите му цялата ни здравна система е абсолютно пробита и не ковид 19, а дори и най-елементарна друга инфекция да дойде, тя я заварва непрекъснато неподготвена.

„Точно сега е време за реформи, когато се вижда, че здравната ни система трябва да бъде променена, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ