Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Единствената добра новина от пожара, който изпепели покрива на „Купола“, е това, че доказахме, че когато институциите работят обединено, и всеки си върши работата, се постигат ефективни резултати

 

 

„Огнената стихия, която унищожи покривите на емблематичната за Благоевград сграда „Купола“, както и тези в близост до нея, обедини компетентните  институции в Благоевград и по този начин показахме, че можем да реагираме бързо и адекватно“. Това заяви кметът Илко Стоянов днес, в Деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Той изказа специални благодарности към всички, участвали в процеса по потушаване на големия пожар, и в частност към служителите на РДПБЗН, които успяха да ограничат бедствието, защото целият център беше  подложен на опасност, и бяха застрашени човешки животи.

Кметът благодари и за професионалната работа на полицията, които след като се снабдиха със записи от общинските камери, успяха за часове да разкрият и заловят извършителите.

Също така подчерта и за своевременната реакция от страна на ВиК – Благоевград, които реагираха бързо и осигуриха вода чрез хидрантни кранове, въпреки плановите ремонтни дейности, извършващи се в момента в центъра на града.

„Истината е, че ако нямаше синхрон в действията ни, можеше да се стигне дори до човешки жертви“, коментира Илко Стоянов.

Веднага след потушаване на огъня, служители на общинска фирма „Биострой“ отстраниха опасните елементи по засегнатите сгради и периметърът бе почистен своевременно.

„Волята на Общината е покривът на емблематичната сграда да бъде възстановен, без да бъде променяна визията, но в същото време да бъдат предвидени и приложени всички съвременни мерки, така че той да е в най-малка степен пожароопасен“, коментира още кметът на Благоевград.

От думите му стана ясно, че Общинска администрация ще съдейства на всички собственици на обектите с логистична помощ, като приоритет ще бъде бързото придвижване на необходимите документи за навременното възстановяване на засегнатите сгради.

Във вторник ще бъде направен щателен оглед, с цел установяване на нанесените щети.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене