Connect with us

БСП

Нинова: Имаме 7 решения за излизане от кризата

Published

on

Вместо служебните министри да разрешават социалните проблеми, се занимават с партийно строителство

“Недоумявам каква е тази политическа лудост, която обхвана държавата. Цели браншове са на улицата и протестират справедливо: земеделците за обезщетения от градушките, работници за изработени и неплатени заплати, ресторантьори и хотелиери за обезщетения от затворени бизнеси, здравната система прегрява отсега.

Цените летят нагоре, доходите се стопяват. На фона на всичко това т. нар. партии на протеста се разправят кой в кой офис ходил и какво се е пазарил.

Служебни министри пък вместо спешно да решат най-важния въпрос сега – социалния, се занимават с партийно строителство на нов проект. А най-жалкото е, че това дава основания на Борисов да морализаторства и да се прави на спасител.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сопот, където е по случай празника на града и 136-ата годишнина от Съединението. В Сопот тя откри нов клуб на БСП.

„Решенията са лесни, стига да има разум и отговорност.

1. С всички налични ресурси и с актуализирания бюджет във вторник да се платят заплатите, обезщетенията и да се преизчислят пенсиите.

2. Да се купят лекарства и да се промени методиката за оценка на медицинския труд за ковид.

3. Да се плати по една заплата на самоосигуряващи се, ако останат без работа и на родители, ако останат вкъщи да гледат децата си.

4. Мярката 60/40 да се промени на 80/20 или 80/0 в зависимост от степента на затваряне на фирмите.

5. Нова методика за ценообразуване на енергоносителите с цел намаляване на цената на ток, газ, парно и т.н.

6. Енергийни помощи на социално слабите за зимата.

7. Безкомпромисна борба със спекулата, ако се появи такава. Всичко това е изпълнимо и работещо и ще помогне на много хора. Трябва само спокойно и хладнокръвно да се изпълни“, посочи тя.

БСП

Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни такива

Published

on

Да се пуснат на пазара храни от държавния резерв, за да се помогне на хората и на производителите.

Временно да се спре износът на дърва

„За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност“. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й това е възможно – променяш модел на здравеопазване и правиш общинската болница защитено заведение, което дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествено такова.

„Моментът е изключително важен за решителни действия. Изтече времето за дискусии и приказки“, категорична бе Корнелия Нинова. Тя заяви, че левицата предлага конкретни мерки, които могат да се случат веднага, за да стабилизират държавата и да се помогне на народа. Според нея първо трябва да се определят групите нуждаещи се от помощ. Нинова коментира, че в момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. „Тъй като е скъп токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция“, обясни лидерът на БСП. Тя заяви, че първо решение е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 млн. български домакинства. „Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени“, каза Нинова. Тя коментира, че в резерва би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, закупени още на ниските цени. По думите й, ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а резервът ще се запълни от производителите и търговците, от които държавата ще купи и така ще помогне и на българското производство.

Помолена да коментира с кого БСП ще търси разговори след изборите, Корнелия Нинова подчерта, че по ключови теми трябва да се търси съгласие отсега. Тя отбеляза, че и Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, акцизи, ДДС. „Можем ли да се съгласим отсега, че на 15.11.2021 г. ще внесем намаляване на ДДС за храните от малката кошница от 20 на 9%?“, попита тя. Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП е готова да разговаря с всички, но ще търси обединение около промяна, която трябва да започне, защото съществената промяна още не е започнала. Нинова подчерта, че към момента левицата не води предизборно разговори с други партии и ще ги води след изборите. „Призоваваме партиите да извадят програми, да дадат идеи, да кажат съгласни ли са да се стартира атомна централа“, попита още тя. По думите й АЕЦ „Белене“ е дългосрочното решение за българската енергетика и икономика.

Друг важен въпрос Нинова постави: съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши как ще се поддържа социалният патронаж през зимата, как ще се помогне на хората, с колко се е увеличила топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. „Това са съществените неща, които вълнуват хората, а не кой с кого си говори сега по кабинетите“, коментира лидерът на БСП.

„Готови сме за разговори с партиите на промяната, дано този път да са съществени, за политики, а не за постове“, заяви Корнелия Нинова. По повод на разговорите за постове на „Продължаваме промяната“, Нинова заяви, че не е време за тях сега. По думите й те вървят по пътя на партиите на промяната в 46-тия парламент, когато е постигнато едно хубаво споразумение с политики какво и как да се прави, а те са се изпокарали кой да е министър. „Не раздавайте постове. Народът е изправен пред такива изпитания. Най-малко в момента трябва да ви интересуват министерски постове“, призова лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че хората искат да знаят дали ще има 120 лв. за пенсионерите през януари, февруари и март. „Ние предлагаме да има“, допълни тя. По думите й сигурно искат да знаят и дали общинската им болница ще бъде закрита следващия месец или ще се намерят разумни държавници, които да променят модела на здравеопазването. Лидерът на БСП обясни, че общинските болници трябва да станат защитени заведения и да не се приватизират, закриват, а да се финансират допълнително и да им се осигуряват кадри, за да има всеки достъп до здравеопазване. „Сигурно се интересуват и кога децата им ще тръгнат на училище, защото не могат да седят в къщи да ги гледат или какви компенсации ще получат за това“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че основният опонент на БСП е старият модел на управление, който трябва категорично да бъде променен и това трябва да започне с промяна в законодателството.

Помолена да изрази мнение за случващото се в здравеопазването в момента, Нинова коментира: „Трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното – казваме: затварят се училищата, след един месец от 10.12.2021 г. В същата заповед трябва да пише и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 г. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората“.

Нинова изтъкна, че има и мерки, които трябва да се вземат на момента. Според нея наличието на антитела трябва да дава възможност за получаване на „зелен сертификат“, което може да се направи сега и веднага. По думите й на хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се движат и да живеят. По отношение на здравната система тя коментира, че трябва да се осигури заплащане на лекари и медицински екипи, които в момента са свръхнатоварени.

„Отново призовавам да се отвори държавния резерв и да се осигурят необходимите неща, които липсват не само в здравеопазването. Вчера министърът на здравеопазването е обяснил как трябва да звънне да пита в резерва дали има респиратори. Това е шокиращо. Така не се управлява държава, особено в криза“, категорична бе Нинова.

Попитана как ще повлияе на президента Радев неодобрението към министър Кацаров, Нинова заяви че ще му повлияе добре, ако го освободи. „Ако искаш да провалиш някого – мълчи, докато той греши. По-добре е да се казват грешките“, коментира Нинова. По думите й е очевидно, че грешките на Кацаров вредят и на Радев. Нинова подчерта, че БСП е последователна и както е критикувала Борисов при първите кризи, когато бяхме първи по смъртност, така и сега критикува. „Или си принципен и последователен, и представляваш хората, които застават зад теб, или си конюнктурен. Не може в една и съща ситуация да критикуваш, а след това да мълчиш само, защото някой е служебен министър“, категорична бе тя.

Според Нинова и БСП представлява хората, и когато техните интереси са засегнати, независимо от кого, тя винаги ще застане на страната на хората. Тя подчерта, че БСП вече публично е поискала оставката на министър Кацаров.

На въпрос за президента Радев и „Продължаваме промяната“ лидерът на БСП обясни, че БСП е една от партиите, които подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. „Оттам нататък с другите партии се състезаваме на полето на политическите идеи, на план за действие“, заключи Корнелия Нинова.

Continue Reading

БСП

Нинова на среща с кметове: Общинските болници трябва да имат статут на защитени

Published

on

Да се мобилизираме в помощ на хората в следващите тежки месеци. БСП предлага 3 решения за проблемите на общините

Ръководството на БСП проведе среща с кметове на общини, за да се запознае със затрудненията пред тях при справянето с кризата и преди приемането на държавния бюджет за следващата година.

„Всички трябва да се мобилизираме в помощ на хората в следващите тежки месеци. Вие сте на първа линия, най-близо до българските граждани. Моля, организирайте всички ресурси да осигурим социални услуги на бедните, слабите, пенсионери  и подкрепа на младите семейства, деца, работещите. Ние сме готови с конкретни решения за проблемите в общините:

1.  Общинското здравеопазване да е абсолютен приоритет. Общински болници в отдалечени и трудни райони да станат защитени болници така, както има защитени училища. Това означава да се подсилят с допълнително, целево финансиране, да не се закриват. Готови сме с критерии как да стане и списък на тези болници. Всеки български гражданин, където и да се намира, да има достъп до лечение.

2. Заради увеличението на ток, газ, парно, храни предлагаме увеличение на субсидията към общините с 20% и ръст в стандартите на делегираните държавни дейности в бюджета за следващата година.

3. Процент от събраните данъци да остават в общината и да стигат обратно за хората, от които са платени. Сега трябват конкретни и работещи решения. Готови сме да дискутираме нашите с всеки, за да намерим съгласие и пристъпим към бързи действия,“ заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За проблем с доставката на дърва за огрев преди задаващите се студени месеци алармираха кметове на няколко общини. Увеличаващите се цени на газ и ток притесняват на практика всички кметове и ги изправят пред риск да не могат да се разплащат с доставчиците.

„Този месец разходите ни за електроенергия са с 300% повече спрямо предходните месеци“, заяви кметът на Пещера Йордан Младенов.

Пред риск хора да останат без вода, ако държавата не финансира подмяната на стари водопроводи е община „Добричка“, съобщи кметът Соня Георгиева. От липса на финансиране за ВиК сектора от страна на държавата се оплакаха и от Разград.

„Единственият начин да решаваме проблемите си е като има подкрепа от държавата, която, за съжаление, през последните 10 години нямаме“, солидаризира се кметът на Дряново Трифон Панчев.

Темата за въвеждането на „зеления сертификат“ също не бе подмината, като кметът на Белоградчик инж. Борис Николов изрази притеснение, че при въвеждането му по този начин, без каквато и да е подготовка, може да  бъдат блокирани множество общински услуги за гражданите.

Кметовете призоваха в следващия държавен бюджет да бъдат предвидени повече средства за общините, предвид увеличаващите се цени на тока и нуждата да се увеличи заплащането на служителите от администрацията.

Continue Reading

БСП

ИБ на БСП: Решението за „зелен сертификат“ е неработещо. Кацаров не се справя, да подаде оставка

Published

on

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова към българските граждани: Имаме конкретен и ясен план за разумни и възможни решения в първите най-критични 100 дни на управлението

Published

on

Най-голямата задача пред нас е да дадем стабилност на България, сигурност на семействата и предвидимост на бизнеса

Нека да благодарим на българските лекари на техния празник и да им пожелаем здраве и сили, заедно да продължим битката с болестта.

Днес е денят и на Свети Иван Рилски, нека пази България и българския народ.

Днес всяко българско семейство се тревожи как ще посрещне зимата, как ще си плати сметките за ток, за парно, дали някой негов близък няма да се разболее. Ние разбираме тези тревоги и знаем, че нашата отговорност е да дадем решение на проблемите. Ето защо днес, уважаеми български граждани, се изправяме пред вас с конкретен и ясен план за разумни и възможни решения в първите най-критични 100 дни на управлението на редовно правителство и на следващия парламент.

Най-голямата задача пред нас сега – да дадем стабилност на България, сигурност на семействата и предвидимост на българския бизнес. Най-важното е да ви гарантираме спокойни зимни месеци. За това имаме работещи решения, които вече се прилагат в цял свят и в Европа. Настояваме в следващия парламент:

– Да се намали ДДС от 20% на 9% на енергоносителите, на основните храни;

– Да се разшири броят на енергийно слабите семейства и размерът на помощите, които да им се дадат;

– Свръхпечалбите, натрупани в енергийните производители и търговци да се разпределят справедливо върху българския бизнес и икономика, и върху българските домакинства;

– Да постигнем онова национално съгласие, което да ни гарантира перспектива, че ще имаме нова ядрена мощност, която да ни даде сигурност и стабилност в бъдеще;

Имаме и своите конкретни мерки за здравеопазване. Нека да се погрижи държавата в този момент за държавното и общинско здравеопазване. Да определим защитените болници в онези отдалечени региони, където нашите сънародници не могат да стигнат до достъпно и качествено здраве. Да осигурим на нашите лекари и медици достойното заплащане, да им гарантираме спокойствие в тези трудни и за тях дни.

Имаме и своите средносрочна и дългосрочна визия как да се развива България, защото 5 години се борим срещу стария модел на управление и знаем как трябва да стане. Да започнем от промяна в законодателството – здравеопазването да не бъде търговия. Образованието,  освен количество, да трупа и качествено знание, и възпитание за нашите деца.

Българската земя и земеделие да хранят българския народ. Нашата дългосрочна цел е здрав и образован народ, който има работа и живее достойно с високи доходи, живее в чиста и просперираща България. Имаме много ясен план как да стане това.

Обръщам се към колегите-лидери на други партии – днес повече от всякога е време да бъдем държавници, ако милеем за добруването на народа си, а не просто партийци, залегнали в битките за един, два или повече гласове на тези избори. Изправени сме пред безпрецедентни кризи и сега ще проличи кой е отговорен, кой е диалогичен, кой е мъдър и разумен, за да преведем страната си и народа си през тежките месеци, които предстоят.

Ние от “БСП за България“ ще бъдем гарант, ще бъдем стълб на стабилност, на сигурност и на предвидимост в следващия парламент, както бяхме и в предишния. Отворени сме за разговор с всички по всички теми, които могат да доведат до просперитета на България.

Обръщам се и към всички наши сънародници, скъпи български граждани,

Столетия назад сме били изправени пред десетки кризи и по-леки, и по-тежки, и винаги сме се справяли. Защото сме народ от умни хора, способни, кадърни хора и желаещи да дадат всичко от себе си за България. Знам, че и сега ще се справим. Не губете надежда. На добър час!

Кураж на колегите и на екипа. Ние  сме силни в този момент,  единни, работим, близо сме до хората, даваме решенията, даваме пътя, разчитаме на подкрепата на българските граждани, за да може всичкото това, което предлагаме сега, да стане реалност в следващите месеци.

На добър час на всички, бъдете здрави и се пазете!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ