Ст. Кацаров: Вероятно ще допуснем трета доза ваксина при хора с определени заболявания

“Вероятно ще допуснем трета доза ваксина при хора с определени заболявания, решението ще влезе експертна комисия в рамките на седмица, имаме пълна готовност. Всяка страна решава за себе си според европейските правила”, каза д-р Стойчо Кацаров в ефира на Би Ти Ви. Здравният министър коментира новите мерки срещу четвъртата вълна на пандемията. Той е убеден, че националния оперативен план е научно обоснован и залага на мнението на експертен съвет. Малката корекция в часа на затварянето на заведенията – от 22 на 23 ч, е незначителна.

“Не изгаряме от желание да прилагаме тези мерки, принудени сме заради броя на заетите болнични легла, а фактите са, че на 100 заразени четирима умират. Пропуснахме възможността да се ваксинирахме през лятото, това се отнася най-вече за възрастните хора. Над 96 процента в болниците са неваксинирани. Ако тези мерки не помогнат, ще се наложат още. Важното е да се възпрепятства инфекцията без да се заплашват структурите”, констатира министърът. В повече от половината от мерките е предвидено при зелен сертификат те да се облекчават. Независимо от “цвета” на отделните окръзи – разликите не са съществени, учебният процес навсякъде ще започне присъствено при организацията, създадена от Министерството на образованието, но ако ситуацията се влоши, може да останат да работят само детските градини и яслите, уточни Кацаров. А за носенето на маски той оставя решението на МО.

Министърът намира новата методика за заплащането на лекарите на първа линия за по-справедлива – тя се основава на това колко часа е прекарал лекарят с болни от ковид. “Не може да вземеш 1000 лв. за един час с болен, а колегата ти, който е бил в отделението месец – също толкова”, бе неговият довод. Парите на лекарите зо края на юли са изплатени, съобщи Кацаров. Според него има интерес и към амбулаторното лечение, особено при новите “екстри”, които го придружават – нова апаратура, безплатни лекарства и др. Министърът подкрепя всяка инициатива, която стимулир ваксиниране, включително ваучерите за храна, но неговата теза е, че мотивът трябва да бъде опазване на себе си и близките си. Ваксините да са доброволни и да си останат доброволни. 70 процента от лекарите са ваксинирани, при другия медицински персонал процентът е 30, така е и при при учителите и при служителите в социални заведения. “В съседни страни ваксините в тази заведения са императив, аз съм убеден, че задължително е само да предпаваме”, е позицията на д-р Кацаров, който не скри, че подобна мярка се обсъжда.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене