Connect with us

БСП

Кристиан Вигенин, БСП: Няма нужда от нови бежански центрове

Published

on

„От това, което чух от премиера и министрите мога да кажа, че правителството добре осъзнава пред какво е изправено и е в състояние да се справи с проблемите при бежанска криза. В същото време обаче очаквахме малко по-подредено да се представят мерките по отношение на координацията между ДАНС, ДАР, МВР, МО и Държавната агенция за бежанците.“ Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин след изслушване на служебния министър-председател и министри относно готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна.

Вигенин увери, че има осигурен финансов ресурс, включително с предстоящата актуализацията на бюджета.

„Може би си струва да се помисли върху ускоряване на процедурите по получаване на статут на бежанец“, отбеляза той.

По отношение на преградното съоръжение Вигенин отчете, че е станало ясно, че съществуващите проблеми са решими и се предприемат мерки.

„Най-важното обаче е да работи и техниката, защото оградата сама по себе си трудно ще може да спре мигрантите, когато вече стигнат до нея“, добави Вигенин.

Социалистът препоръча повече превантивни мерки за трафиканти, тъй като тяхната дейност ще се засили с наближаването на вълната.

„За нас е важно да няма нови бежански центрове. Няма нужда от тях, а да се помисли за засилване на капацитета на сегашните“, подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин коментира, че на този етап ЕС се бави с цялостен план за Афганистан. По неговите думи трябва да се мисли и за актуализирано споразумение с Турция на равнище ЕС, но и да се засили диалогът по линия на граничните служби с Турция и Гърция.

„Правителството трябва още отсега да направи необходимото, за да стане ясно, че ако се наложи България да поема ангажименти по европейския механизъм за солидарност, това трябва да стане с ясното отчитане на социално-икономическата обстановка в страната“, каза още той.

По-рано заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Иванов зададе въпрос на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за ролята на България в евакуационния процес в Афганистан и дали са приети на наша територия афганистански граждани, на какво основания и с какъв статут.

Заместник председателят на левицата в парламента Атанас Зафиров повдигна въпроса за състоянието и мерките, които  се взимат по рехабилитацията на отвеждащите пътни съоръжения, които в момента са в много тежко състояние и водят до аварии на високопроходимата техника.

„Факт е, че на място се сблъскват с последиците от действията на т.нар. горска мафия и като че ли има известно нежелание от горските стопанства да извършат тази рехабилитация, което води до сериозни затруднения в работата на граничните полицейски участъци“, обърна се Зафиров към служебния премиер Янев.

БСП

Нинова пред КНСБ: Бюджет 2022 г. трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса

Published

on

В 47-мия парламент БСП отново ще бъде фактор на стабилност и разумни решения за хората

„Всички разбираме в каква криза се намира не само България, но и Европа, и света. Политическата криза, в която се намира страната ни задължава предварително да сме готови с конкретни мерки“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с КНСБ, в която от страна на левицата взеха участие и Георги Свиленски, Христо Проданов, Георги Гьоков и Димитър Данчев. Тя изрази притеснение, че няма да има достатъчно време от стартирането на парламента през втората половина на ноември до края на декември, за да може да се изпълнят важните неща, които стоят пред България. Като такова лидерът на левицата посочи приемането на бюджета за 2022 г.

Корнелия Нинова призова всички партии да се поучат от трудния опит в 46-то Народно събрание и да влязат готови в парламента с много конкретни и работещи решения. Тя обясни, че БСП се готви в две насоки. На първо място лидерът на левицата посочи пакет от спешни мерки за първите 100 дни в парламента и на правителството. На второ място Нинова посочи, че БСП се готви за бюджета за 2022 г. и прогнозната тригодишна рамка към него. По думите й той трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тези тежки кризи. „Смятаме, че сме притиснати от времето и в момента би трябвало всички политически партии, които се вижда, че ще влязат в следващия парламент, предварително да се подготвят по тези въпроси“, подчерта тя. Лидерът на БСП обясни, че това е целта на срещата с КНСБ, както и други браншови организации, и работодатели: „Искаме да ни помогнете, за да видим от ваша гледна точка кое е най-важното“.

Нинова заяви, че левицата поставя на тези срещи акцентите: инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може да окаже на икономиката и на семействата в първите 100 дни.  „Събрахме опит от това, което се прави в други европейски държави и предлагаме няколко неща, които обсъдихме и с браншови организации, и се приемат добре“, каза още тя. Като първа стъпка лидерът на БСП посочи да се намали ДДС за енергоносителите. Като пример Нинова даде Испания, която доста драстично е намалила този данък и е постигнала 30 % намаление на крайната цена на енергоносителите. Тя допълни, че левицата предлага същото и за храните от малката потребителска кошница – намаляване на ДДС от 20 на 9%.

„Това би било помощ и за производителите, и за всеки от крайните потребители“, коментира лидерът на БСП. На трето място Нинова посочи държавна помощ за предприятията – свръхпечалбите, които са натрупани в производителите и търговците на енергия да се събират в специален фонд и да се ползват за подпомагане на бизнеса и на домакинствата.

„За домакинствата, както стана в Гърция и в други европейски държави, да се гарантират 200 kWh електроенергия от страна на държавата за енергийно бедните семейства, които трудно могат да посрещнат зимата“, поясни тя.

Нинова отбеляза, че на проведена среща с български производители на храни – месопроизводители, млекопроизводители и те са настоявали да се осигури определено количество енергия за покупка, но с предимство за фирми, които оперират на българския пазар. „Ние споделяме едно такова виждане. Винаги сме настоявали за защита на българското, родното производство, особено в хранителния бранш“, подчерта тя.

Нинова посочи, че за БСП като лява партия са важни доходите и изяждането им от инфлацията, дори и след увеличението в  актуализацията на бюджета. Тя допълни, че левицата разглежда и различни варианти за повишаване на минималната работна заплата; за определяне на понятието „енергийно бедни“ и начинът, по който те да бъдат компенсирани през фонда, който се предлага.

Нинова постави като важна и темата за „Мариците“, която е актуална във връзка със „Зелената сделка“. Тя припомни, че традиционно левицата държи на развитието на ядрената енергетика. „Смятаме, че максимално дълго трябва да се удължи срокът и през това време да бъдат намерени заместващи мощности“, заяви председателят на българските социалисти. Нинова напомни, че БСП е направила референдум и е събрала подписи за построяване на атомната централа АЕЦ „Белене“, което времето е доказало като необходимо. „Тази крачка е възможна и необходима за енергийния баланс на страната. Готови сме да разговаряме и по този въпрос. Темата за „Мариците“ не е само екологичен проблем, но и икономически, и енергиен, и социален. Трябва да намерим най-разумните решения“, категорична бе тя.

„Задължително трябва в следващия парламент да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство, които да преведат страната и хората през кризите, и зимните месеци. Водени от тази отговорност и разбирането, че ние ще бъдем фактор в следващия парламент, както и досега на стабилност, на разум и на конкретни решения, продължаваме тези срещи и да се готвим“, заяви лидерът на БСП. Тя подчерта, че левицата е поела ангажимент темите, по които е постигнато съгласие както с КНСБ, така и по време на другите срещи, да бъдат внесени в следващия парламент като закони. Тя благодари на представителите на синдиката за предложенията, направени по време на срещата, както и за оценката, която са дали на БСП като единствен стабилен фактор в 46-тия парламент.

Continue Reading

БСП

Нинова: Европейската комисия днес потвърди предложенията, които БСП правим от седмици

Published

on

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова

Днес Европейската комисия  предложи мерки, за които ние от БСП настояваме от седмици:

1. Намаляване на данъци на енергоносителите. Ние предложихме намаляване на ДДС.

2. Ваучери за ток. Ние предложихме това да са 200 киловатчаса на домакинство.

3. Държавна помощ за предприятията. Ние предложихме от свръх печалбите на производители и търговци да се подпомогне бизнеса.

Радвам се, че ние имаме разумни и работещи решения за икономиката и българските семейства. Веднага след започване на парламента ще търсим и намерим съгласие за тях.

Continue Reading

БСП

Кристиан Вигенин: В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората и да предлага решения

Published

on

Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации

„В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората, да ги чува и да предлага решения. Като че ли всички са се вторачили в кампанията като упражнение извън реалния живот, а всъщност смисълът на кампанията е да предложим работещи решения за развитието на страната. И когато имаме такива сериозни проблеми, които засягат вече цели сектори, за мен е необяснимо мълчанието и на партии, и на правителството на моменти за това, че не успяват да предложи адекватни решения.“  Това заяви председателят на Предизборния щаб на БСП и водач на листата в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на NovaNews.

Той определи вчерашната среща на левицата с представители на 4-те национално представени работодателски организации като много полезна и обясни: „Чухме мнението на нашите партньори по отношение на програмата ни за първите 100 дни от управлението. В нея са заложени мерки, свързани с най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени. Един от ключовите е ситуацията с цените на електроенергията“, коментира Вигенин като допълни, че мерки трябва да бъдат взети още сега.

В предаването “Денят на живо“ той посочи част от конкретните предложения на левицата: „Една от възможностите е да има пряка подкрепа на бизнеса, който е най-силно засегнат от ситуацията с електроенергията – създаването на специален фонд, който да събира свръхпечалбите на фирмите, които на гърба на българските предприятия в момента трупат свръхпечалба. От този фонд ще бъдат подпомагани потърпевшите“, обясни Кристиан Вигенин.

На въпроса възможно ли е да бъдат приложени тези мерки без парламент, Вигенин отговори: „Към момента не виждаме достатъчно сериозно отношение, Министерство на енергетиката трябва малко по-сериозно да се заеме с този въпрос. Би трябвало поне частично да има възможност, ще трябват и промени в законите, за да има по-устойчиво решение по този въпрос, но се налагат такива спешни мерки“, каза още той.

Друга мярка, която БСП е обсъдила по време на срещата си с КТ “Подкрепа“, е намаляване на ДДС за основни стоки като месо, хляб, което да подпомогне хората с най-ниски доходи. Вигенин обясни, че една от обсъжданите възможности за ставка е 9%, а минималната, която може да се позволи, е 5%. „Това до голяма степен е въпрос на оцеляване за българските граждани, защото въпреки добавката от 120 лв. за трите месеца и предложението пенсиите да бъдат преизчислени от 2022 г., това няма да бъде достатъчно. Инфлацията вече изяжда тези допълнителни средства“, коментира социалистът. Той допълни, че друг много важен въпрос е  бюджетът за 2022 г., който левицата вече подготвя.

По думите на Вигенин в момента БСП е фокусирана върху постигането на добри резултати на предстоящите избори. „Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации в следващите дни“, заяви той.

На въпрос дали биха били коалиционни партньори с „Продължаваме промяната“ социалистът отговори, че все още е много рано, но припомни, че левицата е показала, че е отворена към всички още по време на 46-я парламент „Малко е рано да говорим за това, ние сме отворени към всички, но трябва да е ясно – това е възможно да се случва при ясна програма, трябва да видим и лицата, техните ясни заявки. Рано е за категорична оценка. Има неща, които са меко казани смущаващи, около тази формация“, обясни той.

„Отношението на Кирил Петков към Конституцията, включително и в последните дни за мен е проблематично. Идваш със заявката, че цел номер едно е върховенството на закона и борба с корупцията, а всъщност се отнасяш към Конституцията като към нещо гъвкаво, което може да бъде заобикаляно и тълкувано, както си поискаш.“ Така коментира казуса с гражданството на Кирил Петков Кристиан Вигенин и добави: „Тези дни той дори дава препоръки на Конституционния съд как да реши неговия казус. Мисля, че това е недопустимо за политик с амбиции, каквито са неговите – даже да бъде министър-председател. Струва ми се, че всичко това и някои други неща, разбира се, ще доведат до това, че тази негова аура, около тяхната формация, ще започне да угасва. В деня на изборите те няма да бъдат сред върха на класациите, както им се иска сега.“

Като водач на листата на БСП в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин заяви: „Независимо че намерението ми е да вляза в следващия парламент като народен представител от Ямбол, аз ценя гласовете, които ще бъдат дадени за мен в Пловдив и ще се боря за интересите на хората там“, категоричен бе той.

На финала Кристиан Вигенин заяви, че левицата е в добри отношения с екипа на Румен Радев, както и със самия президент: „Работим съвместно за предстоящите избори. Той е подкрепен и от други формации, но БСП е партията, която го издигна и благодарение на която той получи първия мандат. Ние няма да допуснем той да пропусне шанса да има втори мандат, защото се доказа като човек, който заслужава да бъде начело на държавата.“

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова се срещна с турския посланик в централата на партията

Published

on

Председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна с Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в централата на партията на „Позитано“20.

Бяха обсъдени въпроси, касаещи социално-икономическата и енергийна криза в региона, затрудненият трафик на ГКПП между България и Турция, както и бежанската вълна след конфликтите в Сирия и Афганистан.

По време на срещата беше изразена воля за продължаване на диалога и търсене на решения по въпроси от взаимен интерес за двете страни след стартиране на Народното събрание и формиране на правителство.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ