Андрей Новаков поиска над половин милиард евро повече в бюджета на ЕС за 2022 г.

Българският евродепутат Андрей Новаков внесе предложение за изменения в европейския бюджет за догодина на стойност над 524 млн. евро. Промените засягат ключови европейски политики и целят осигуряване на допълнително финансиране в областите с най-наболяла необходимост от подкрепа за възстановяване на икономиката и укрепване на системите за сигурност, защита и превенция от измами.

Новаков депозира предложенията си в Бюджетната комисия на Европарламента, като в тях настоя за увеличение на средствата в 20 направления. Сред тях са допълнителни средства за инфраструктура за цифрови услуги, киберсигурност и внедряване и съвместимост на цифрови технологии; насърчаване на МСП; подкрепа дейността на ключови европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европол и звената за гранична защита. В поисканите бюджетни изменения се предвижда също увеличение на средствата за ключови програми на ЕС, сред които „Хоризонт Европа“,  „Творческа Европа” и InvestEU. В предложенията си Новаков настоява и за повече средства за Еразъм+, които ще позволят в програмата да участват 80 хил. души повече от досега.

Предложенията на Андрей Новаков ще бъдат гласувани в бюджетната комисия на Европалрламента в края на месеца. Предстоят преговори по измененията в тристранен формат с участието още на Комисията и Съвета, като се предвижда финалното гласуване на бюджета на ЕС за 2022 г. в Европейския парламент да бъде през месец ноември.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Освен че работи по Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, той бе докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене