Адвокатите си вдигат три пъти хонорара

За първи път от 15 години правителството увеличи заплащането на адвокатите, които предоставят правна помощ. Министерският съвет прие промени в Наредбата за заплащането на правната помощ, предложени от Министерството на правосъдието. Новите възнаграждения ще влязат в сила от 1 октомври 2021 г.

От правителствената пресслужба съобщиха, че става дума за ръст от 40% на максималните възнаграждения за оказване на правна помощ по наказателни дела. А за първична правна помощ по граждански и административни дела максималните размери на възнагражденията се увеличават с 20 на сто.

Минимумите в тарифите не се пипат, а се вдигат максимумите, за да се разшири диапазонът за определяне на размера на адвокатското възнаграждение по конкретното дело.

Както lex.bg писа, с приетите изменения за проучване на дело от адвокат, който после не е назначен за процесуален представител в производството, възнаграждението вече няма да е твърдо 50 лв., а от 50 до 150 лв., съобразно обема на материалите по делото и времевата ангажираност. За подготовка на документи за завеждане на дело в момента се плащат от 15 до 50 лв., а сега максимумът става 80 лв.

Горната граница на възнаграждението за мерки за неотклонение в неотложни случаи, както и по бързи производства скача от 120 лв. на 150 лв. (минимумът остава 60 лв.). По дела, по които за престъплението се предвижда пробация или глоба, вече ще се плащат от 50 до 140 лв. (сега са 100 лв.) за досъдебната фаза и от 60 до 170 лв. (сега 120 лв.) за всяка съдебна инстанция.

От 120 лв. на 170 лв. скача максималното заплащане за изготвяне на споразумение, увеличават се и всички останали възнаграждения за правна помощ по наказателни дела.

Що се отнася до гражданските дела, ако са с определен материален интерес, възнаграждението е от 100 до 360 лв. (сега 300 лв.). А ако делото е за над 10 000 лв., остава възможността за увеличаване на хонорара с 50 на сто.

Таванът на възнаграждението за защита по дело за издръжка се увеличава на 150 лв.

За предоставена правна помощ за получаване на документи и книжа по дела, за изготвяне на жалби, възражения, писмени отговори, без явяване в съдебно заседание, възнаграждението става от 50 до 150 лева.

За правна помощ в производство по издаване на изпълнителен лист и в производство за издаване на заповед за изпълнение възнаграждението ще е от 50 до 120 лева. А за представителство в изпълнително производство – от 50 до 150 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене