Гърция губи 10 000 медици, отказали задължителна ваксина

Тъй като срокът за задължителната ваксинация на здравните работници изтича в сряда, Министерството на здравеопазването на Гърция се подготвя за предстоящо масово напускане на персонала поради уволненията, които ще последват с широк спектър от превантивни мерки за запълване на празнините и за гарантиране, че пациентите ще продължат да получават всички нужни услуги, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от “Фокус”.

Тези мерки включват разместване на здравни работници в болниците, сливане на клиники и отделения, подмяна на тези, които са отстранени с помощен персонал, и партньорства с частния сектор за услуги за подпомагане като кетъринг, грижи и др.

Сряда е последният ден за персонала да получи поне първата доза ваксина срещу Covid-19, за да избегне освобождаване в четвъртък. Правителството настоява съответното законодателство за принудителните ваксинации да се прилага стриктно.

Тези, които са освободени от разпоредбите на законодателството, очевидно са тези, които вече са били ваксинирани, и работниците, заразени с коронавирус през последните шест месеца.

Тези, които не попадат в тези категории и не са получили одобрение за освобождаване от задължението поради здравословни проблеми от компетентните комисии, ще бъдат отстранени.

Освен това, както е изясни бившият заместник-министър на здравеопазването Василис Контозаманис, въз основа на системата за заплати в публичния сектор, която осигурява авансово изплащане на приходите на всеки две седмици, правителството ще поиска те да върнат тази сума на заплатата като неправомерно изплатена.

Говорейки по радиостанцията „9.84“ във вторник, генералният секретар на здравните услуги Янис Коциопулос изчисли, че около 10 000 здравни работници няма да продължат да работят в Националната здравна система.

Според последните данни над 90% от лекарите и 80% от медицинските сестри са били ваксинирани срещу Covid-19, докато процентът за останалия персонал е по-нисък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене