ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИЯ НА МИНИСТРИТЕ ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ ЩЕ ИЗПРАВИ СТАТУКВОТО ПРЕД СЪВСЕМ НОВА СИТУАЦИЯ

Г-жо Узунова, какъв е Вашият прочит на политическата ситуация в момента?

Става все по-интересно, все по-заплетено и, за жалост, на все по-ниско ниво. България за първи път се озовава в такава ситуация. Виждаме много кандидати за парламента и за постове, но сякаш никой не иска властта – да поеме отговорност да управлява. Очевидно се намираме в някакъв „преход на прехода”, ако мога така да се изразя. Вървим към нещо ново, но още не е ясно към какво. Наистина се надявам това да е за последно. Обществото ни се умори от политически интриги. Защото те не хранят никого, освен авторите им. Мимолетната им слава не върши работа на милионите българи- те са отново изправени пред обедняване, пред непосилни битови сметки, пред дилема за напускане на страната, пред оцеляване. За кой ли път през последните 30 години! Всички партии в парламента носят отговорността за тази безпътица.

Защо „Има такъв народ” не успяха да станат управляващи?

По-скоро защо не искаха?! Имаха прекрасната възможност да поемат управлението на страната и да покажат с какво са по-добри и по-различни от статуквото. Защото те се етикират като анти-статукво. За жалост, видяхме объркване, уплаха от тази огромна отговорност, арогантност, лош кадрови подбор. Всичко това не може да ти привлече партньори. Особено в политиката, когато имаш само 65 депутата и ти трябват съюзници. Гледах интервюто на Слави Трифонов пред Бойко Василев по БНТ. Много пъти повтори, че има цели и иска да свърши работа. Но думите някак се разминават с действията. Всичките им ходове показваха едно- че правят всичко възможно, за да няма редовен кабинет. Каква е задкулисната цел на това поведение, предстои да разберем накрая на този политически спектакъл. Царят казва една латинска фраза в такива ситуации „Cui bono?” т.е. „Кой печели?” Към момента единственият печеливш от хаоса е президентът Радев. Поне това се вижда на повърхността. В задкулисието може да стават други неща.

Не са ли ГЕРБ – те се върнаха на първото място в социологическите проучвания, а ИТН падна на трето?

Мантрата, че ГЕРБ ще се върнат на бял кон, според мен, е илюзия. Недоволството от техния начин на управление си стои. Вече нищо няма да е като преди. Промените са в ход.

В каква посока?

Например, ако най-харесваните министри Петков и Василев се явят със своя партия на третите извънредни избори, имат голям шанс да привлекат хора от средната класа  и над нея. Това ще бъде огромно изпитание за „Демократична България”, която се бие в гърдите, че именно тя представлява този електорален сегмент. Мисля, че доста избиратели от дясно биха подкрепили вече не ДБ, а именно Петков. Неслучайно от дясно бързо заговориха за партньорство с него и колегата му Василев.

От друга страна, ако президентът Радев оглави своя партия, също ще има сътресение- този път в ляво. БСП ще се разцепи. Така че ще стане промяна и в двата края на политическото махало. Може би наистина е време за това. Защото нито БСП е лява партия в истинския смисъл, а и се раздира от интриги, вътрешни скандали през последните години, което пък я прави нестабилна. Нито ДБ са онова синьо, което помним от края на 90-те при Костов.

Според Вас трябва ли да има избори в три поредни недели- предсрочни парламентарни, президентски в два тура евентуално?

Никой няма да отиде три пъти до урните. Подобна схема ще свали избирателната активност още надолу. Разумно е това, което предложи Веселин Марешки – парламентарните да са в деня на балотажа. Така няма да влияят на първия президентски вот. И ще се спестят доста милиони. Трябва да се гледа и прагматично на този процес.

В предишното ни интервю въведохте термина „електорален егоизъм”. Показаха ли го българите?

За жалост, не. Изборът им показа, че все още имаме какво да желаем, за да кажем, че сме развито, отговорно гражданско общество. Четох постове на българи от чужбина, които споделяха, че на майтап са гласували за ИТН, други с вота си наказват някого. Всъщност избирателят наказва или награждава само себе си. Събитията от април насам го доказват. Защото новите и старите депутати са си добре в НС. Но милиони българи пак са притеснени за оцеляването си. Така че отново призовавам за електорален егоизъм – хората да мислят първо за себе си като дават доверие на някой политик или партия. Да анализират дали те могат да направят нещо добро за страната и за тях, а не да ги овластяват, за да им осигуряват писта за лична кариера.

Интервюто води: Георги Делиилиев – Гофи

 

Цветелина Узунова е журналист и пиар експерт с дългогодишен опит в медиите и политиката. Автор е на книгата „Отвъд PR-а” на издателство „Труд”.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене