Connect with us

Анализи и Коментари

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИЯ НА МИНИСТРИТЕ ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ ЩЕ ИЗПРАВИ СТАТУКВОТО ПРЕД СЪВСЕМ НОВА СИТУАЦИЯ

Published

on

Г-жо Узунова, какъв е Вашият прочит на политическата ситуация в момента?

Става все по-интересно, все по-заплетено и, за жалост, на все по-ниско ниво. България за първи път се озовава в такава ситуация. Виждаме много кандидати за парламента и за постове, но сякаш никой не иска властта – да поеме отговорност да управлява. Очевидно се намираме в някакъв „преход на прехода”, ако мога така да се изразя. Вървим към нещо ново, но още не е ясно към какво. Наистина се надявам това да е за последно. Обществото ни се умори от политически интриги. Защото те не хранят никого, освен авторите им. Мимолетната им слава не върши работа на милионите българи- те са отново изправени пред обедняване, пред непосилни битови сметки, пред дилема за напускане на страната, пред оцеляване. За кой ли път през последните 30 години! Всички партии в парламента носят отговорността за тази безпътица.

Защо „Има такъв народ” не успяха да станат управляващи?

По-скоро защо не искаха?! Имаха прекрасната възможност да поемат управлението на страната и да покажат с какво са по-добри и по-различни от статуквото. Защото те се етикират като анти-статукво. За жалост, видяхме объркване, уплаха от тази огромна отговорност, арогантност, лош кадрови подбор. Всичко това не може да ти привлече партньори. Особено в политиката, когато имаш само 65 депутата и ти трябват съюзници. Гледах интервюто на Слави Трифонов пред Бойко Василев по БНТ. Много пъти повтори, че има цели и иска да свърши работа. Но думите някак се разминават с действията. Всичките им ходове показваха едно- че правят всичко възможно, за да няма редовен кабинет. Каква е задкулисната цел на това поведение, предстои да разберем накрая на този политически спектакъл. Царят казва една латинска фраза в такива ситуации „Cui bono?” т.е. „Кой печели?” Към момента единственият печеливш от хаоса е президентът Радев. Поне това се вижда на повърхността. В задкулисието може да стават други неща.

Не са ли ГЕРБ – те се върнаха на първото място в социологическите проучвания, а ИТН падна на трето?

Мантрата, че ГЕРБ ще се върнат на бял кон, според мен, е илюзия. Недоволството от техния начин на управление си стои. Вече нищо няма да е като преди. Промените са в ход.

В каква посока?

Например, ако най-харесваните министри Петков и Василев се явят със своя партия на третите извънредни избори, имат голям шанс да привлекат хора от средната класа  и над нея. Това ще бъде огромно изпитание за „Демократична България”, която се бие в гърдите, че именно тя представлява този електорален сегмент. Мисля, че доста избиратели от дясно биха подкрепили вече не ДБ, а именно Петков. Неслучайно от дясно бързо заговориха за партньорство с него и колегата му Василев.

От друга страна, ако президентът Радев оглави своя партия, също ще има сътресение- този път в ляво. БСП ще се разцепи. Така че ще стане промяна и в двата края на политическото махало. Може би наистина е време за това. Защото нито БСП е лява партия в истинския смисъл, а и се раздира от интриги, вътрешни скандали през последните години, което пък я прави нестабилна. Нито ДБ са онова синьо, което помним от края на 90-те при Костов.

Според Вас трябва ли да има избори в три поредни недели- предсрочни парламентарни, президентски в два тура евентуално?

Никой няма да отиде три пъти до урните. Подобна схема ще свали избирателната активност още надолу. Разумно е това, което предложи Веселин Марешки – парламентарните да са в деня на балотажа. Така няма да влияят на първия президентски вот. И ще се спестят доста милиони. Трябва да се гледа и прагматично на този процес.

В предишното ни интервю въведохте термина „електорален егоизъм”. Показаха ли го българите?

За жалост, не. Изборът им показа, че все още имаме какво да желаем, за да кажем, че сме развито, отговорно гражданско общество. Четох постове на българи от чужбина, които споделяха, че на майтап са гласували за ИТН, други с вота си наказват някого. Всъщност избирателят наказва или награждава само себе си. Събитията от април насам го доказват. Защото новите и старите депутати са си добре в НС. Но милиони българи пак са притеснени за оцеляването си. Така че отново призовавам за електорален егоизъм – хората да мислят първо за себе си като дават доверие на някой политик или партия. Да анализират дали те могат да направят нещо добро за страната и за тях, а не да ги овластяват, за да им осигуряват писта за лична кариера.

Интервюто води: Георги Делиилиев – Гофи

 

Цветелина Узунова е журналист и пиар експерт с дългогодишен опит в медиите и политиката. Автор е на книгата „Отвъд PR-а” на издателство „Труд”.

 

 

Анализи и Коментари

Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Published

on

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.
„Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

Не могат да уволняват заради непредоставен „зелен сертификат“

Published

on

Прилагането на системата от днес за утре създава единствено хаос, смята д-р Аспарух Илиев

От днес влиза в сила изискването да се представя „зелен сертификат“ за посещения на дейности на закрито. Имат ли право работодателите да изискват от служителите такъв сертификат?

„Ако някой не представи „зелен сертификат“, той нарушава безопасните условия на труд и няма да бъде допуснат на работното си място и респективно може да се обмисля неплатен отпуск за тези хора, което не е нещо, което държавата иска да постигне – да остави хиляди хора без доходи“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил „зелен сертификат“.

„Друг е въпросът обаче, че обществото ни живя като безсмъртно цяло лято. Не се предприемаха никакви мерки, а тези, които бяха взети, не бяха редовно контролирани. От вчера възникнаха казуси с хората, които са преболедували, но са се опитали да „избягат“ от системата, като не са си направили валидни тестове, просто са си стояли у дома, за да избегнат карантината, и сега тези хора роптаят, че за тях не може да се издаде „зелен сертификат“. Министерството на здравеопазването ясно посочи, че и преболедувалите ще могат да има сертификат, но при определени условия“, заяви още тя.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев разясни, че изискванията за „зелен сертификат“ в Швейцария са почти идентични с тези в България.

„Европейската комисия, както и Европейският център за контрол на заболяванията еднозначно не признават високите нива на антитела за издаване на сертификат. Има медицинско основание за това. Антителата, които имаме могат да покажат дали нашият имунитет се е включил, но не могат да ни кажат до колко добре се е задействал. Нивото на антителата до момента не отговоря на степента на защита“, обясни той.

„Аз съм убеден, че системата за сертификатите е една разумна и добре работеща, в Европа системата работи добре, но в същото време прилагането ѝ от днес за утре внезапно без никаква възможност хората да реагират, създава единствено хаос и недоволство. За съжаление, разясняването и въвеждането на сертификат трябваше да започне още лятото. В момента смесваме една качествена мярка с един, за съжаление, некачествен начин на прилагането ѝ поне на този етап“, добави д-р Илиев.

„Искам да помоля зрителите да не се подлъгват, аз започвам все повече да се убеждавам, че зад това има нечисти интереси, да се правят непрекъснато тестове за антитела, за да се определя дали да се прави ваксинация или не. Антителата не са показател и това са единствено пари хвърлени на вятъра. Препоръката е еднозначна на всички европейски агенции и експертни дружества – след шестия месец основно пациенти над 65-годишна възраст, хора с потиснат имунитет или хронични заболявания може да се постави бустерна доза, както и всеки един желаещ“, разясни още здравният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ния Христова

dnes.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

В търсене на истината! Веселин Камбуров: Има какво да учим от миналото!

Published

on

Уникална снимка! Един от най- големите предприемачи от региона, не се свени и публикува снимка с книгата – История на БКП в Благоевградския край. Зоркото око на Топ Преса улови ексклузивния кадър и помоли Г-н Веселин Камбуров за коментар. “Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето… “ цитира бизнесменът и допълни: “ Когато отричаш нещо, за което са си дали живота хиляди хора, значи си пълен глупак. Когато бъдещето не предлага решение, когато настоящето дава разделение… миналото ще даде соасение.”добави

Continue Reading

Анализи и Коментари

Ценови шок: Ето докога ще растат цените на горивата

Published

on

Дизелът, например, в Германия е толкова скъп, колкото никога досега

Цените на суровия петрол продължават да се повишават и оскъпяват не само отоплението, но и горивата. Дизелът, например, в Германия е толкова скъп, колкото никога досега, уточнява „Дойче Веле„. Какво кара цените да растат така неудържимо?

Цените на бензина и дизела удрят тежко германците в портмонето. Според автомобилния клуб ADAC, дизелът в Германия е достигнал исторически рекордната цена от 1,55 евро за литър. Цената на бензина също пълзи към исторически рекорд. Един литър супер в края на седмицата струваше 1,67 евро, а най-високата стойност е била достигната през август 2012 – 1,70 евро за литър.

Повишено търсене
Цените на горивата растат вече от месеци и подклаждат инфлацията. За 12 месеца нафтата за битови нужди е поскъпнала с цели 76,5%, а горивата – с близо 30 на сто. Не случайно само през септември животът в Германия поскъпна с около 4,1%.

Цената на петрола продължава да върви нагоре. В понеделник един барел (159 литра) струваше на борсата 83-86 долара – рекорд за последните три години. Само през октомври тази цена се удвои. Една от главните причини е повишеното търсене, защото икономиката в световен мащаб се възстановява след ограниченията, наложени заради пандемията. Друга причина са растящите цени на въглищата и газа, поради което много електроцентрали минаха на нафта. Виновна обаче е и политиката на държавите от ОПЕК, които наистина увеличиха производството, но увеличението далеч не покрива нарасналото търсене.

Ролята на акцизите
Още няколко фактора играят роля за шока по бензиностанциите. От началото на годината влязоха в сила по-строгите ограничения за отделянето на въглероден двуокис, които трябва да стимулират преминаването към климатично неутрални енергийни източници. В резултат от тях обаче на бензиноколонките цените на горивата скочиха с допълнителни 6-8 евроцента на литър.

Специално в Германия данъците и акцизите формират една съществена част от цената на горивата: около 50%, а понякога и повече. В Европа цените на горивата значително се различават, като при бензина Германия е сред най-скъпите държави. По-скъпо е например в Дания и Нидерландия, където цените са с около 25 евроцента по-високи. В Австрия и Чехия обаче бензинът струва с около 35 евроцента на литър по-малко, отколкото в Германия. За шофьорите, които карат дизели, обаче, Германия е относително изгодна държава в сравнение с повечето страни в Западна Европа.

При цените на горивата роля играе и обменният курс между долара и еврото. От началото на годината курсът на еврото леко спадна, а това означава, че се оскъпяват онези продукти, които на борсата се търгуват в долари. Такъв продукт е суровият петрол.

Поскъпването ще продължи умерено
Взети в тяхната съвкупност, тези фактори показват, че цените на нафтата и бензина ще продължават да растат и през идните месеци. В същото време редица експерти са убедени, че страните производителки на петрол нямат интерес да задушават възстановяването на световната икономика чрез прекалено високи цени на суровия петрол. Водещите германски икономически институти очакват, че през 2022 година цените на горивата ще се увеличат само с около 13% – при положение, че през тази година скочиха с цели 59 на сто.

blitz.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ