Трикове за по-лесна подготовка за 15 септември

Едва ли има по-трогателен и вълнуващ ден от 15 септември, както за децата, така и за родителите.

Може би за децата е повече вълнуващ, а за нас – повече стресиращ и трогателен, но е факт, че този ден е специален за цялото семейство, особено когато на детето му предстои за първи път да прекрачи училищния праг. Този случай изисква истински сериозна подготовка, но първият учебен ден е изпитание дори и за родителите на по-големите деца.

Всеки от нас леко изтръпва при мисълта за маратона, в който трябва да участва, набавяйки необходимите ученически пособия, дрехи, кутии за храна и какво ли още не. Понякога дори не можем да предположим обема от покупки, който ни очаква, и именно заради това на 15 септември му е излязло име на стресиращ ден.

Можем обаче да го превърнем точно в обратното – в забавен, лек и любим ден, който приемаме повече като празник, отколкото като някакво мъчение. Ето няколко предложения, с които можете да превърнете подготовката за този специален ден в приятно изживяване.

Позитивно мислене

Звучи като клише и вероятно е, но точно за 15 септември е добре да мислим колкото се може по-положително. Ако се навивате предварително колко ще ви е тежко и трудно, със сигурност ще бъде точно такова. Освен това така предавате негативната енергия и на детето си и вместо да слуша колко ще му е интересно и полезно в училище, то чува колко ви е неприятно и затормозяващо. Затова, ако се оплаквате, правете го насаме (и наум) или пък в обкръжението на приятелки, които ще ви разберат, а след това го карайте по-леко и приятно.

Списък с покупки

Правенето на списък е изключително полезен метод за ограничаване на излишни харчове и купуване на ненужни неща. Затова в началото на септември си отделете малко време, седнете на тихо и спокойно място, помислете си какво е ползвало детето миналата година в училище, какво му е било ненужно и кое му е трябвало, пък не го е имало и е трябвало да го купувате впоследствие, и започнете да пишете своя списък за 15-ти септември. Така ще имате възможност и да си направите бюджет за покупките, да потърсите най-подходящите пособия и въобще да пазарувате спокойно и обмислено, а не в паника и надпревара с десетки други родители и накрая да се окаже, че баш онази розова раница с еднорози се е свършила!

Посещение в Lidl

От дрехи за новия учебен сезон до кутии за дезинфекция с UV светлина – Lidl и тази година превръщат пазаруването за първия учебен ден в удобно, лесно и изчерпателно с едно посещение до магазина занимание. От 2-ри септември веригата отново предлага всичко необходимо накуп, така че всеки от нас да може да снабди детето с нова раница, блокчета за рисуване, чанта за храна, тетрадка, органайзер за бюро и дори самото бюро. Посещението там не отменя предните два съвета, а по-скоро е приятно допълнение към тях. Започнете да мислите отсега положително за 15 септември, съставете си план и списък за желаните покупки и след това просто отскочете до най-близкия Lidl и го изпълнете. Толкова е лесно!

Изненада за детето

Все пак 15 септември си е малък празник и за да въвлечете детето в него и да му създадете по-интересна представа за този ден, може да му направите малка изненада. Купете всички пособия и дрехи, необходими за училище, и после ги скрийте на различни места у дома. Може дори да му направите опростена карта с упътване за всяка скрита изненада, от което детето ви със сигурност ще е във възторг, а покрай него и вие. Разбира се, това важи за по-малките деца, ако имате вкъщи единайсетокласник, едва ли ще откликне на възторга ви.

И накрая – както и да започне 15 септември, той си е 15 септември.

Денят, в който детето влиза в училище, среща се с връстници, приятели, учители и най-важното – започва нов етап от живота си. Затова изживейте го заедно и го направете по възможно най-приятния начин.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене