Кофа за боклук е основната атракция в благоевградския музей!

p>Къде си мислите, че се намира тази кофа? Въпреки че е обикновена, пластмасова, тя е на централно място в… музея. В Регионалния исторически музей в Благоевград. Обикновена пластмасова кофа посреща и препъва любопитни към историята граждани.

Синята мърлява кофа събира вода от прокапалия покрив в музея.

Синята мърлява кофа е точно на пътеката пред витрината с разкази за работническото близко минало, наблизо до нагиздените българки с одежди, с пафти и шевици, разказващи за богатото и пребогато наследство, завещано от предците ни.

Тъжно за кофата…

Тъжно за отношението към хранилището на историята и българската памет.

Регионалният исторически музей е с изключително богата постоянна експозиция. Тук се пазят ценни експонати от бита и историята на Благоевград и региона. Музеят е институт с мисия за изучаване, опазване, издирване на историческите свидетелства за миналото на Благоевград и Югозападна България. И е изключително активен в разработването на проекти и участието в научни експедиции. И намираме кофата в богатството на история, разкази и легенди, в активността и грижата на историци, етнолози, археолози към опазването и обогатяването на знанията за миналото. Заради един прокапал покрив. И вероятно заради не космическа инвестиция, необходима да се спре течът от покрива в музея. Стискаме палци отговорните да намерят сили и средства за ремонт на покрива и да разкарат кофата още докато е относително топло и сухо времето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене