УДАР ПО ДЖОБА! Вдигат цената на хляба в Неврокопско

Ръст на цените на хляба и закуските се очаква от 1 септември в Пиринско.

„С 10 стотинки вдигам цените на всичко този месец, ако нищо не се промени (а няма такива индикации), следващия месец ще съм принуден да направя ново увеличение с още 10 ст.“, откровен бе собственикът на верига закусвални в Пиринско Димитър Бакалов. Ето какво заяви той:

„Големите си вдигат брашното, пшеницата, тока, ние, малките, какво можем да направим, освен и ние да вдигнем цените. Първо, толкова много токът никога не е вдиган на едно стъпало! Второ, в момента още се работи с миналогодишната пшеница, защото новата още не е влязла в хамбарите, влажна е и не може да се мели, но вече вдигнаха цената на брашното, и то значително. Тази пшеница, която е купувана на 27-30 ст. за кг миналата година, сега скочи на 45 ст. за кг. С влизането на новата пшеница на пазара цената на брашното ще се повиши на над 1,20 лв., до 1,50 лв. ще стигне. А стане ли това, хлябът ще отиде на 3 лв., най-малкото защото мелниците работят с ток, а той никога не е вдиган на такова стъпало като сега! Аз съм от 40 г. в този бизнес и за първи път токът се вдига толкова много от един път. Ако продължава така, много колеги ще затворят! На един от малките ми обекти в покрайнините на града, за който съм плащал на месец около 500 лв. ток, сега платих 980 лв. за същото производство! А цената на олиото къде отиде?! И още  ще се вдига, като виждам изкупните цени, рапицата например никога не е била над 700 лв. на тон, досега беше 500-520 до 600 лв. Следователно цената на олиото ще продължи да расте, а без олио не можем да работим, както и без брашното. Заедно с тока скочи и цената на газта, бутилката доскоро беше 16 лв., вече е 18 лв., бензинът също поскъпва непрекъснато.

Всичко е спекулативно и всичко върви нагоре с много! Някои искат да направят много пари на гърба на народа и заради печалбата на няколко фирми икономиката вече не издържа и е на ръба. В момента сме в хиперинфлация, за която никой не говори. И цените няма да се намалят повече който и да дойде на власт! Всичко върви нагоре, което говори, че причината е в държавното управление. А политиците ни освен да се занимават с махленски клюки кой какъв е и с кого е бил, кой крал, кой какво направил, никой от тях не говори за работа. Имаме толкова много проблеми, а всички се занимават със Слави и Мая Манолова – кой какво казал! И нито един не излиза да каже как ще се оправи животът на хората, как ще се озаптят цените, как да заработи селското стопанство, промишлеността… нищо никой! Живеем в някаква пародия! Ако вдигането на суровините е само при нас, в нашия бранш, да каже човек, че е спекулативно, но то е във всяка област. Желязото за 2 месеца се вдигна от 1,60 лв. на 2,95 лв. за кг! Тухлите се вдигнаха, стиропорът и той… няма нещо да не се е увеличило през последните месеци и всички си мълчат и политиканстват! Само говорят за промяна, а какво правят – точно обратното, пазят статуквото! Къде са младите хора, които ядоха бой на протестите по площадите и улиците?! Какво стана с тях?! Нито един от тях не е вътре в парламента. Влязоха отново стари мутри, които досега не се бяха реализирали или бяха изпаднали от властта. Каква промяна ще направи Мая Манолова и тези като нея?! Само говорят за промяна, но реално не правят никаква промяна, или да съм точен – промяна има, но тя не е към по-добро. Защо никой не пита с чии пари тя обикаляше цяла България, като не работи никъде и заплата не взимаше?! Откъде пари за бензин, за шофьори, за хотели, за обеди и вечери?! А и да взима вече заплата, тя е 2000-3000 лв., нека са 5000 лв., за няколко вечери при  нейната активност са свършили. А новите партии откъде имат пари?! Най ме е яд за хората, които извлякоха протестите „на гърба си“, буквално, и нито един от тях сега не е никъде. Както и че за работа не се говори. Всички се нагаждат и днес ако са с Калинка, утре ще са с Малинка. Всички искаме промяна към по-добро, но се случва обратното. Една единична печка, която струваше 1000 лв., сега струва 3200 лв., положението става все по-зле и всеки месец ще сме принудени да вдигаме цените, ако нещо кардинално не се промени в държавата! Зимата ще е страшна, ако така продължава. При още 2 вдигания на тока до края на годината хлябът ще иде на 4-5 лв. и ще настъпи истински кошмар!“, е черната прогноза на дългогодишния производител на закуски Д. Бакалов.

Председателят на Съюза на хлебарите и сладкарите в Югозапада Петър Иванов потвърди решението за вдигането цената на хляба и закуските. „От два месеца насам ситуацията е неконтролируема, никога не е било толкова страшно като случващото се в момента! И никой нищо не прави да озапти цените“, коментира той и призна, че вдига цените на хляба.

Очаква се от 1,20-1,30 лв. масовият хляб от 700 грама да скочи на 1,40-1,50 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене