Корнелия Нинова: При неуспешни разговори за правителство ще задържим мандата до приемане актуализация на бюджета

Ще направим всичко необходимо да защитим народа си от кризите, които ни връхлитат, категорична бе Нинова на брифинг в парламента

Както всички знаем, за избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме своята тежест и че имаме само 36. Че не можем сами и трябва да търсим съюзници. Обърнахме се  към новите партии в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние Идваме“. Поставихме си две цели – да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ. Според публичните изказвания на колегите от другите три партии, засега те не искат да подкрепят такова правителство.

Разбира се, всяка партия е в правото си да си взима своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет. Затова ние направихме всичко необходимо да има диалог с всички – мъдро, спокойно и държавнически. Благодарение на нас стигнахме до най-важното – писмена платформа за ангажименти на едно общо правителство на промяната. Очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започват да се променят.

Но освен да говорим за избори, пред нас като държава и народ, има доста по-сериозни изпитания – животът и здравето на хората в ковид криза; ниските пенсии и доходи, с които хората не могат да посрещнат високите цени на ток, парно, вода, храни през зимата; затварянето и фалитите на фирми; увеличаващата се безработица. Това са все въпроси, които заслужават огромно внимание.

В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху „БСП за България“ и ние осъзнаваме това. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците – без обезщетение, ако бъдат затворени фирмите, болните, които вече препълват болниците и се задушават – без „Реминдесивир“,, който липсва, лекарите – без 1 000 лв. на първа линия, както и полицаите и военните – без средства за охрана на границата пред заплаха от мигрантска вълна.

Искам да кажа нещо специално на Бойко Борисов. Вчера той заяви, че при положение че не ни подкрепят другите партии и не искат да говорят с нас, трябва да върнем мандата веднага, че сме в изолация и че го държим като някаква механична играчка, с която си играем. Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса: защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация. Ако гледате на сигурността на България, на здравето на хората, на доходите и бедността като на игра, която играхте 12 години, ние гледаме на тези въпроси като отговорност.

Имаме избор – или веднага да върнем мандата, ако днес за последно чуем, че няма да има подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим, докато не намерим отговор на тези най-важни въпроси за българския народ. Ние избираме второто. Затова вчера се събрахме в колективните си органи – Изпълнително бюро, ръководство на парламентарна група, направихме консултации със специалисти-конституционалисти. Както знаете, има спор за третия мандат и въпреки това той е неограничен във времето. Но трябва да бъде решен в разумен срок. Нямаме никакво намерение, ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, да го държим в неразумен срок.

Затова ще направим следното от днес нататък:

Първо, поканите за срещи с другите две партии остават. Тяхно е решението дали да дойдат, но бихме искали публично, пред камерите в директно предавани срещи, последно да се заявят позициите на партиите. Не в офиси, не някъде, скрито, а в Народното събрание пред българския народ. Да кажат, кой иска редовен кабинет, кой не иска и защо. В следващите дни това ще стане ясно.

Второ, на тези срещи, ако не постигнем като последен опит съгласие, поне да проявим разум и да формираме мнозинството на промяната, което в кратки срокове да направи актуализацията на бюджета. Ще предложим да съкратим сроковете между първо и второ четене. Сега срокът за предложения преди второ четене е заложен за 7 септември. Ще предложим, ако трябва извънредни заседания, ще работим денонощно, случвало се е да приемаме бюджети през нощта – да се работи упорите в следващите дни, за да се приеме актуализацията на бюджета.

Ако на тези разговори не стигнем до съгласие за правителство, ние виждаме като обозрим срок за връщане на мандата между 10 и 15 септември.

Напълно осъзнавам какви коментари ще има сега. Знаем, че има лица, партии и други сили, които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на държавата в хаос. Няма да го позволим. Ние, водени от отговорност към пенсионери, лекари, работници, военни, полицаи, дейци на науката и културата, ще направим всичко необходимо в бързи срокове да стане актуализацията на бюджета и да защитим народа си от кризите, които ни връхлитат.

Не съм посещавала офиса на Слави Трифонов, нито офисите на която и да е политическа партия или лидер на партия. Всички срещи по първия мандат и сега по третия сме провеждали в институцията Народно събрание, където му е мястото, прозрачно и публично. За всички срещи сме информирали предварително, а след като са приключили, сме заявявали пред медиите какъв е резултатът. Така ние разбираме политиката – в институциите, където тя трябва да се прави и публично – пред всички български граждани.

За обвиненията на Христо Иванов, виждам, че вместо да има разум, отговорност и спокойствие, сега започна една кампания на прехвърляне на отговорности и вини – кой е виновен за тази ситуация. Ние не сме съдии, няма да раздаваме присъди. Присъдата ще я даде българският народ на следващите избори. Ако мога да си позволя един съвет към колегите от трите партии на протеста, продължават с взаимните обвинения, нападки  и обиди, с търсене на вина един от друг, с вадене на разговори от офиси – това е непродуктивно. Залагате мини и при следващите възможности в следващия парламент за нормален, държавнически  и колегиален разговор. Малко повече смирени емоции, малко повече разум и отговорност – осъзнаване какво ни чака в следващите месеци като държава и като народ. С продължаващите между тях обвинения и противоречия, които станаха причина да дойдем дотук, те минират бъдещите разговори. Трябва да се смирят малко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене