Инвестиции за над 1,3 милиона лева в добив на строителни материали ще бъдат направени в община Пазарджик


pic1Правителството одобри издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

За срок от три години „Мин Индъстри“ ЕООД ще изследва за твърди горива площта „Балша и Балша-изток“, разположена на територията на областите София-град и Софийска. Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателни работи е 94 000 лева, а сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 9400 лева.

Фарес БГ“ ЕООД получава разрешение за срок от 24 месеца да проучва в площта „Ерекриборун“ възможностите за добив на индустриални минерали. Площта се намира на територията на община Ардино, като минималният очакван размер на инвестициите е 53 500 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на проучването е 6000 лева.

Две разрешения за срок от по шест месеца получава „Автомагистрали – Черно море“ АД за проучване на строителни материали в площите

„Хитрино-3“ и „Хитрино-4“, намиращи се в землището на село Сливак, област Шумен. Общият размер на инвестициите се очаква да бъде минимум 54 хил. лв., а средствата за опазване на околната среда – над 5 хил. лв.

Министерският съвет прие също и две решения за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства.

За срок от 20 години „Кариери Пазарджик“ ООД ще добива пясък и чакъл от находище „Рибарниците“ – участъци 1 и 2, в община Пазарджик. За срока на концесията очакваните концесионни плащания са в размер на над 1,3 млн. лв. (без ДДС). Предвидени са инвестиции за 98 хил. лв., както и 85 хил. лв. за рекултивационни дейности.

„Пирин-Мрамор“ АД ще добива скалнооблицовъчни материали – гранодиорити за срок от 35 години от находище „Лиляново“ – участък „Тремощица“. Находището се намира в землището на село Вихрен, община Сандански. Дружеството предвижда да инвестира за срока на концесията близо 150 хил. лева. Очакваното годишно концесионно плащане е за над 9 хил. лв.

Половината от концесионните плащания ще постъпват по бюджетите на общините Пазарджик и Сандански.

Кабинетът даде съгласието си договорът от 2005 г. за предоставяне на концесия за добив на скално-облицовъчни материали – гнайси, от находище „Крибул“ в област Благоевград да бъде продължен с правоприемника на концесионера СД „Фемили – Филибев – с-ие”, а именно – „Фемили – Филибев – С-ИЕ” ООД. Дадено беше и разрешение „Мизия“ АД – в ликвидация, да прехвърли на „Ником-97“ АД правата и задълженията си по предоставената през 2005 г. концесия за добив на строителни материали – мергели, от находище „Таньова могила“ в община Лясковец. Условията по концесията не се променят.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене