Край на дебата: Израелско проучване доказа, че имунитетът след преболедуване е 13 пъти по-силен от ваксините

Това преобръща научните представи, които експерти по света и у нас разгласяват в последната година – че пандемията може да приключи, само ако всички се ваксинират

Изследването е базирано на 2.5 млн. израелци

Поредно проучване за имунитета срещу COVID обръща наобратно научните представи, които експерти по света и у нас разгласяват в последната година – че ваксините са единственият начин да се преборим с пандемията. Според изследването обаче точно обратното е вярно, пише zerohedge.

Проучването, което по-рано тази седмица бе описано в Bloomberg, представлява „най-големията анализ в света, който сравнява натуралния имунитет, придобит след преболедуване, с протекцията, която ваксините осигуяват. Резултатите са категорични и задават за пореден път въпроса за това дали трябва да се разчита на ваксините. Оказва се, че имунизираните имат 13 пъти по-голям шанс да се разболеят, а вероятността да имат симптоми е с 27 пъти по-голяма.

серия от туитове научният журналист Алекс Беренсън, който многократно е задавал въпроса за това дали ваксините и маските са ефективни в превенцията на COVID, анализира резултатите от израелското проучване и ги определи като „поставящи категоричен край на дебата за ваксините срещу натуралния имунитет.

„Ново израелско проучване, което още не е публикувано, показва, че натуралният имунитет е МНОГО по-силен от изкуствения. 13 пъти по-вероятно е ваксиниран, сравнено с преболедувал, да се разболее от Делта варианта. 27 пъти по-голяма пък е вероятността да има симптоми. Документът демонстрира още, че преболедувалите може да имат някаква полза от една доза ваксина, но засега това не е изследвано коректно“, пише журналистът, който дава източник на изследването. Можете да го видите ТУК.

В публикация на Science Magazine пък, Меридит Уадман – друг журналист, специализиращ в сферата на здравеопазванет, описва израелското изследване много по-подробно.

„Новият анализ разчита на базата от данни на Maccabi – една от четирите действащи в момента в Израел организации за поддържане на здравето. В него са участвали 2.5 млн. израелци. Изследването, което е водено от Тал Паталон и Сиван Газит, открива, че хората, които са ваксинирани през януари и февруари, през юни, юли и авгусут имат 6 до 13 пъти по-голяма възможност да се заразят с коронавируса, сравнено с неваксинирани, но преболедували заболяването. В един от анализите, сравняващи повече от 32 000 души в здравната система, рисковете за развиване на симптоматичен COVID-19 са били 27 пъти по-високи сред ваксинираните, в сравнение с неваксинираните преболедували, а рискът от хоспитализация – 8 пъти по-голям“, пише в своя статия от 26 август 2021 г. Уадман в Science Magazine.

Този път, данните изглеждат абсолютно категорични, че натуралният имунитет действително е по-добрата опция за защита срещу Делта варианта и вероятно всички нови потенциални варианти. Като първа в света страна, постигнала масово ниво на имунизирани, Израел в момента е изправен пред немислима ситуация: Въпреки всичко това там, новите случаи продължават да растат на дневна база, демонстрирайки, че Делта варианта реже през ваксинационния имунитет „като нож през масло“.

Предвид изследването и когато то премине през всички необходими за научната му публикация потвърждения, може би е редно да се преосмисли методологията, по която в момента се издава COVID сертификат – не само в България, Европа, но и света. Към момента преболедувалите – със или без PCR тест и карантина – преди 2021 г., нямат опция да си издадат електронен сертификат, въпреки че имунитета им  вероятно е много по-добър от този, придобит по изкуствен път – чрез ваксинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене