43-ма зрелостници „проспаха“ последната матура по български език и литература в Благоевград

3-ма зрелостници от област Благоевград „проспаха“ последната матура по български език и литература в досегашния й формат и пропуснаха възможността да завършват средно образование по стария училищен закон. За държавния зрелостен изпит по БЕЛ от сесия август-септември, който се проведе вчера, бяха подадени 172 заявления и осигурени 23 зали в 8 училища, при разпределени 99 служебни лица от предложени 436 педагогически специалисти.

Конкретно за Благоевград ДЗИ се състоя в сградата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Там бяха обособени 5 зали и ангажирани към 20 служебни лица, а проверка на място осъществи старши експертът по професионално образование в РУО Антоанета Николова. От разпределените 42-ма зрелостници 10 не дойдоха. Останалите започнаха да се събират пред ПГСАГ малко след 7 часа. Сред зрелостниците имаше и хора, за последно седели по чиновете преди 20 и повече години, които не бяха разговорливи. Абитуриенти от тазгодишния випуск пък разказаха, че не са взели матурата през май, защото не са учили, но сега са се подготвили донякъде.

Репортер на „Струма“ стана свидетел и как ден преди матурата директори и учители трескаво звъняха на някогашни свои ученици да дойдат да си вземат служебните бележки, без които не могат да се явят на изпита. Зрелостник бе подсещан два пъти по телефона, че ДЗИ започва в 8 часа, и в крайна сметка пристигна две минути преди началото, след което входната врата бе заключена. Минути по-късно пристигна и друг явяващ се. Той обясни, че се е подготвил, като си е настроил алармата за 7.30 ч., но три пъти се връщал до вкъщи – да си вземе маската, химикалка, служебната бележка, и накрая закъснял. И тъй като с началото на изпита достъпът до училищата е забранен, се наложи от комисията да звънят в РУО, а оттам разрешиха младежът да влезе и да положи матурата.

Зрелостници започнаха да се събират пред ПГСАГ малко след 7 часа, а точно в 7.30 ч. бяха допуснати в сградата

Най-много неявили се – 15 от 39, подали заявление, са в Професионалната техническа гимназия в Сандански. В Профилираната гимназия в Петрич от 37 допуснати на матурата не са отишли 10 зрелостници.

„ДЗИ по БЕЛ протече нормално, няма анулирани изпитни работи“, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов и определи като ненормален факта, че някои от явилите се искали да си ходят още на 30-ата минута от началото на матурата, макар в правилата изрично да е посочено, че залата и сградата могат да се напускат не по-рано от 60 минути от началото на първия модул./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене