НАГЛОСТ БЕЗ КРАЙ! Стоян Мавродиев – от финансист на Брендо до касичка на Бойко Борисов!

Много са скандалните лица в българския публичен живот през последните години, но безспорно името на бившия шеф на Българска банка за възстановяване и развитие (ББР) Стоян Мавродиев, блести с невиждана далавераджийска мощ! 

Небезизвестният очилат господин, тази странна смесица от нереализирано юпи и провинциален хитрец, през последните години заемаше редица високи държавни постове, а скандалите полепваха по него, като анцуг по дупето на Цветан Цветанов. Всъщност, именно тук трябва да припомним, че Мавродиев освен шеф на Комисията за финансов надзор (КФН), бе и шеф на Българска банка за развитие, и то в най-скандалния период от съществуването на тази родна финансова институция. Името му обаче първо стана публично известно, когато младият Стоян все бе главен финансов консултант в прането на пари на кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо. В последствие Мавродиев се забърка в още скандали, като например покупките на къщи в Гърция от бившия депутат Димитър Ламбовски, които по думите на последния, бяха предназначени не за друг, а за премиера „Слънце“ Бойко Борисов.

Реално обаче лицето Стоян Мавродиев стана широко известен в медиите по времето когато бе шеф на КФН И ББР, както и покрай цяла серия от съмнителни сделки чрез офшорни компании, които очевадно нямаха нищо общо с икономическата логика, но пък явно са били сделки „златни кокошки“ за очилатия финансист.

Проучване на медията ни от своя страна пък показва, че Стоян Мавродиев е едно от най-скандалните лица в съвременната българска политическа история, като самият той е тежко увъртян в няколко дружества, за които официално твърди, че не познава и няма нищо общо. Това може и да е така формално, но реално с тези си твърдения, лицето Мавродиев вече не може да излъже дори и едно 3-годишно дете.

Да вземем фирмите „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „ФИЛЪР ИНВЕСТМЪНТС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, например, които са регистрирани в гр. София на ул. Оборище № 5. Колкото и очилатият финансов гуру Мавродиев да ни убеждава, че няма нищо общо с тези фирми, а от това няма голям смисъл, просто защото доказателствата говорят сами по себе си, истината все едно излиза наяве. В конкретният случай, обясненията на Мавродиев са направо комични, защото е най-лесно той да бъде видян, като изключително чест посетител на адреса на който са регистрирани въпросните две компании. Нещо повече. Всички във въпросната сграда знаят, че Стоян Мавродиев има личен офис там. Въпросните фирми, бившия шеф на ББР най-често посещава в компанията на своя приближен помощник Андон Георгиев, с когото между другото са “дупе и гащи” още от времето, когато Мавродиев бе шеф на КФН.

Официално собствеността на тези две дружества преминава през две други офшорни компании. Става дума за „МАЙЛСТОУН“ ФЗИ и „ФИЛЪР ИНВЕСТМЪНТС ЛТД”, които любопитно защо ли са регистрирани не другаде, а в ОАЕ. Най-вероятно за пред хората, като действителен собственик на тези компании е посочено лицето Майкъл Тимвиос, както и вървящият в комплект с него българин Димитър Младенов, вписан като техен представляващ.

На фона на тези ясни и прозрачни обстоятелства е крайно комично неспиращото отричане на Мавродиев, който упорито продължава да настоява, че между него и въпросните лица няма никаква свързаност. Да предположим, че е така, но тогава логично възниква въпросът, възможно ли е тримата да се помещават на един и същи адрес и двамата да не знаят нищо за третия, или пък може би Стоян Мавродиев прекалява с халюциногенните гъби?

И за да не бъдем голословни ето и малко история и факти. Дружеството „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, видно от справки в Търговския регистър, премести адреса си при любимия финансист на Брендо, едва след като излязоха публикации в пресата за връзките му с Младенов и Тимвиос. Някой ще каже, какъв парадокс само, тримата отричат за връзки помежду си, а междувременно „ФИЛЪР ИНВЕСТМЪНТС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД вече е било регистрирано на въпросния адрес, след като пак там бива регистрирано и „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД.

Какво странно „съвпадение“, би възкликнал Мики Маус! Само че тази история не е за Мики Маус, макар и наглото поведение на Мавродиев все повече да напомня безкрупулното поведение на нагъл анимационен герой. Защото, как по друг начин да си обясним бруталното безочие на Мавродиев, освен с крайно притъпеното му  чувство за законност и тежкото му усещане за абсолютна недосегаемост? Очевидно е, че Мавродиев счита българското общество за един своебразен цирк, а самия себе си за баш финансовия акробат на държавата. Но, нека ви разкажем малко повече за „представлението“ на този прословут цирков герой, тъй като само така и чрез подобна светлина бихте видели натрапчивите обстоятелства около сделките на тези две дружества.

Първо трябва да започнем с придобитите имоти в Катина на стойност 6 милиона евро. „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД успява да стане техен собственик през синдика на първия им фалирал собственик и дълга, който той е имал към ОББ. Веднъж закупени въпросните имоти веднага след придобиването им светкавично са продадени на „БЪЛГАРИЯ ДИВЕЛОПМЪНТ/ХОЛДИНГС/ЛИМИТЕД“ ЕАД (БДХЛ) – публично дружество, което става собственик на въпросните имоти, но този път в пъти на по-висока цена – 30 милиона евро. Тук е интересно да си зададем въпроса, как биха реагирали инвеститорите в публичното дружество, когато научат за тази „изгодна“ сделка. Дали ще има въпроси: кой/защо е договорил тази цена? Но още по-фрапантното е, откъде новорегистрираното дружество и „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД с капитал от едва 5 хиляди лева се е сдобило с цели 6 милион евро, за да купи въпросните имоти. Отговорът е прост. БДХЛ вече е било платило 10 милиона евро за тези имоти, още преди те да станат собственост на „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и дори да бъдат платени от него, на неговото дружество-майка МАЙЛСТОУН ЕФЗИ така, в крайна сметка „собственикът“ на тези дружества г-н Тимвиос сключва изключително изгодна сделка, реализирайки значителна печалба без дори да похарчи нито едно собствено евро и то още преди да е придобил имотите, които впрочем все още са собственост на „ХАНДЛЕЙ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД! Дай Боже всекиму подобни сделки – „златни кокошки“. Но какво ли толкова има да се учудваме от историите около човек, за когото публично стана известно, че пазарува тайно къщи за бившия премиер Бойко Борисов. А както знаем премиерът „Слънце“ обича луксозните локации – кеф ти Банкя, кеф ти Барселона, що не и Халкидики?!

Всъщност във връзка с тази сделка възникват и много други въпроси, за чиито отговори и сами може да се досетите, а именно: обявени ли са плащанията по сделката на съответните органи, като например Българска народна банка, платен ли е корпоративен данък, платени ли са местните данъци и такси на имотите, особено след като са прибрани такива крупни суми! Проучванията ни показват, че отговора на тези въпроси е отрицателен. Явно да взимаш пари без да си инвестирал и цент, като не си плащаш дори и данъците, е привилегия само на определени хора, хора с високо положени в държавния апарат, хора със статут „финансист на Брендо“ или „касичка на Бойко“.

Между другото именно тук е интересно да се запитаме дали ако г-н Тимвиос нямаше никаква свързаност с Мавродиев, по онова време все още шеф на ББР, щеше да се радва на подобни привилегии и щеше да сключва такива изключителни сделки, нямащи нищо общо с икономическата логика?! Сами може да си отговорите на този въпрос – не е трудно. При всички положения обаче „апетитните хапки“ не спират до тук или както е казал народът „апетитът идва с яденето“! Оказва се, че гениалният инвеститорски нюх на Тимвиос избухва като раздразнен финансов вулкан и води до все повече и нови феноменални сделки, свързани със същите имоти в Атина.

Друго абсолютно кухо и новосъздадено дружество „ФИЛЪР ИНВЕСТМЪНТС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД с капитал от едва 100 лева, междувременно получава договор за проектирани, отново сключен с компанията БДХЛ, по който отново е получена крупна сума от няколко милиона в аванс. Естествено, че буди недоумение как това дружество, без какъвто и да е било капацитет и кадрови ресурс от експерти – архитекти наели се със сериозна експертиза – би се справил с изпълнението на такъв мащабен проект. Странен е и фактът, че компанията БДХЛ плаща аванс за проектиране върху имоти, които и към настоящия момент дори не притежава! Какво е получил насреща? Последният въпрос, разбира се, е риторичен, най-малкото, защото ние вече добре знаем, че Мавродиев, Младенов и Тимвиос са елита от финансови акробати в родния цирк.

На фона на всичко това е съвсем логично да се зачудим как г-н Младенов, чрез управляваните от него дружества, едно от които „БОЯНА 9“ ООД, отново с действителен собственик „ФИЛЪР ИНВЕСТМЪНТС ЛИМИТЕД“ ЕООД и Майкъл Тимвиос, притежава куп луксозни автомобили и скъпи имоти в квартал Бояна и по Черноморието, като именно в единия от въпросните имоти живее не друг, а лицето Мавродиев.

Всъщност цялата тази плетеница от офшорни компании кухи сделки за милиони, множество скъпи имоти и автомобили, неплатени данъци, нито цент ефективни инвестиции и липса на какъвто и да е било реален бизнес в основата на всичко, неминуемо води до изводи за бруталните задкулисни интереси на висши държавни служители. Да, служители, именно като Стоян Мавродиев, хора достигнали върховете на държавната власт благодарение на дълбоко деформираната и корупционна среда в България. Хора, като Мавродиев, които до края използват своето служебно положение единствено с цел личното си ударно забогатяване под паравана на компании, регистрирани в ОАЕ и управлявани уж от „чуждестранни инвеститори“, които всъщност не са нито чуждестранни, нито пък са вложили дори и цент в икономиката на страната ни.

На този фон е крайно озадачаващо, макар познавайки ситуацията в страната всичко това да изглежда напълно нормално, че нито прокуратурата, нито останалите държавни институции до момента са потърсили публична сметка от Стоян Мавродиев за неговите финансови игрички. А, не е нужно да си голям „разследвач“, за да прозреш кухите схеми на Мавродиев и да видиш, че зад гърба му ясно прозира ухилената физиономия на Борисов. Непонятно е, какво още трябва да бъде изписано, за да бъде подложен Мавродиев на пълна проверка от съответните институции и така да му бъде потърсена сметка за всичките деяния, но и да се осъзнае народът на тази държава, че подобни наглеци няма да спрат да скачат на главата му.

Всъщност, на нас ни остава единствено да се надяване, че най-накрая законът в нашата малка страна, действително ще заработи, защото очевидно той в момента е в почивка. Може би дори е в Гърция. В къщата на Мавродиев. А може би дори и в къщата на Борисов? Но, както се казва, кой да ти каже истината, в държавата на мълчаливците?

Източник: wow-media.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене