Премиерът Янев: Министерският съвет взе решение за даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили за България

„Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул заедно с българските контингенти и други наши представители на терен в рамките на ЕС и НАТО“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след редовното правителствено заседание.

Премиерът изтъкна, че взетото от кабинета решение е важно в контекста на съпричастността и солидарността. „Но и по отношение на това, че тези хора са работили за страната ни. И в момента България трябва да бъде в състояние да им протегне ръка“, подчерта министър-председателят.

Премиерът акцентира, че ситуацията е много динамична и самото изтегляне на посочените граждани и членовете на техните семейства от Афганистан ще бъде много трудно и предизвикателство. „Но със създадената организация, за която има предвиден междуведомствен механизъм, надяваме се да постигнем успех и в крайна сметка да сме в състояние да демонстрираме готовността на българската държава да подпомага и да даде убежище на тези хора, които са работили за нея“, категоричен бе премиерът Стефан Янев.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров добави, че днес правителството взе решение за удължаване с три месеца – до края на ноември т.г. на извънредната епидемична обстановка във връзка с пандемията от COVID-19. Причината е новата пандемична вълна, в която навлиза страната ни и регистрираният ръст на броя на заразените с новия вирус и на хоспитализациите.

Кацаров посочи, че средната продължителност на пандемична вълна от COVID-19, каквито бяха регистрирани у нас през последната година, както и в други страни, е около два месеца и половина. „Затова считаме, че оптималният срок за удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас е три месеца. Вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента и неяснотите около това колко време ще продължи да работи сегашното Народно събрание, ще състави ли бъдещо правителство или не“, каза още министър Кацаров. По думите му тримесечният срок дава достатъчна гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки с оглед на ситуацията в страната, както и мерки за граничен контрол.

„Утре ще бъдат оповестени насоките за действия в училищната и предучилищната мрежа за действия в епидемична среда“, заяви министърът на образованието и науката Николай Денков. Те са обсъдени детайлно с отрасловия съвет за тристранно сътрудничество и има пълното съгласие на всички отговорни страни. „Наше задължение, както и на Министерството на здравеопазването, е да намерим правилния баланс, при който имаме максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и децата“, подчерта министърът.

Николай Денков заяви още, че на днешното правителствено заседание е взето решение за изменения в Закона за висшето образование, които се отнасят до две групи дейности. Едната е възможността за съвместно обучение от няколко висши училища на студенти в нерегулирани професии. Втората група дейности регламентира т.нар. проектни докторанти с финансиране по европейски, национални проекти или от фирми, които могат да бъдат назначавани след конкурси и със заплащане по трудов договор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене