Откриха Кобалт 60 в радиоактивния ТИР на ГКПП Гюешево, върнат е в Румъния

_thumbКобалт-60. Това е радиоактивната съставка, която е засечена в товарния камион, който бе спрян на граничния пункт Гюешево. Той е върнат в Румъния, откъдето е влязъл на българска територия, съобщиха за БЛИЦ от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Камионът е влязъл безпроблемно в България от Румъния, защото и двете са страни – членки на ЕС и пътят е отворен.

Шофьорът на камиона имал разрешително за превоз на графит, но е прекарвал и въглища, които са били натоварени отгоре. Служителите на агенцията не са установили със сигурност кое от двете – графитът или въглищата, са били замърсени с кобалт-60.

В транспортния лист на камиона е отбелязано, че той е пътувал от Румъния, през България и Македония, а крайната точка е била Албания.

От Агенцията за ядрено регулиране потвърдиха също, че излъчването на товара не е било опасно нито за шофьора, нито за други хора.

Какво е кобалт-60

Кобалтовата бомба е особен вид ядрено оръжие, идеята за което е предложена от американския физик от унгарски произход Лео Силард през 50-те години.

Според него това оръжие би било способно да унищожи живота на Земята. Кобалтовата бомба представлява малка атомна бомба, чийто външен отражател е направен от кобалт, вместо от уран-235 или друг по-тежък метал. Когато започне деленето на ядрата в бомбата, неутроните облъчват кобалтовия екран и той се превръща в радиоактивния изотоп кобалт-60, който е изключително силен излъчвател на гама-лъчи.

Периодът на полуразпад на 60Co е 5,27 години, като радиоактивните частици в праха от взрива ще излъчват огромни количества γ-лъчи.

След 16 до 20 години поразеният район би могъл да бъде отново обитаем, като радиацията е намаляла с фактор от 8 до 16. 60Co се разпада на безвредния стабилен изотоп никел-60.

В съвремието кобалт-60 се използва изключително много в лъчетерапията при пациентите, болни от рак./ Блиц/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене