ВиК Холдингът алармира депутатите за критично високите сметки за ток на ВиК операторите

Проблемът бе представен пред временната комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ, оглавявана от Манолова

Ръководството на „Българския ВиК Холдинг” алармира депутатите за проблемите на ВиК операторите във връзка с рекордно повишените цени на електроенергията на свободния пазар.

Тази ситуация и критично високите разходи за електроенергия на ВиК операторите за месеците юли и август 2021 г. изчерпват рязко финансовите им резерви, предупредиха Ася Стоянова – председател на УС на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД,  Ивайло Ванков – зам.-председател на УС на ВиК Холдинга, Николай Ганев – зам.-председател на Надзорния съвет на ВиК Холдинга, Десислава Чалъмова – началник отдел „Бизнес стандарти и процеси, планиране и мониторинг” във ВиК Холдинга пред временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ в парламента, оглавявана от Мая Манолова.

На днешното си заседание Комисията по ревизията се зае с цената на промишления ток. Пред  временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия , дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 г. беше изслушано ръководството на Българската независима енергийна борса, представители на работодателските организации и синдикатите, БЕХ, ЕСО, НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-Изток” 2, „Български ВиК Холдинг”  и др.

Ръководството на „Български ВиК Холдинг” представи открито пред депутатите проблема. Сметките за електроенергия на ВиК операторите скачат между два и три пъти за месец юли, очакват се рекордно високи фактури и за август, предупредиха от ВиК Холдинга. Експертите припомниха, че ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана.

Председателят на временната парламентарна комисия Мая Манолова изрази притеснението си за цените на ВиК услугите в създалата се ситуация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене