Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи молебен за здраве в Разлог

епископ серафим

На 24 януари в 11 часа новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим ще бъде тържествено посрещнат в Разлог. Преди своето въдворняване в своята митрополитска катедра в Гоце Делчев той ще отслужи молебен за здраве в Разлог.

Камбанен звън ще огласи и ще оповести идването на Негово Високопреосвещенство в храма „Свето Благовещение” в Разлог, от където той ще благослови всички миряни от разложката духовна общност. Новият владика ще бъде посрещнат с хляб и сол от деца в народни носии.

Отец Янко Русков споделя, че това е голяма чест за миряните в Разлог. „Радваме се, че идва един достоен и млад митрополит.”, коментира той.  За първи път в историята на Неврокопска епархия митрополит ще благослови и отслужи молебен в друг град преди да е влязъл в своето седалището на Неврокопската епархия – Гоце Делчев.

Новият владика влиза в Неврокопска епархия на 24-ти януари, като на път към неговата катедра в Гоце Делчев той ще отслужи молебен за здраве в Благоевград и Разлог.

Новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим със светското име Динко Желязков Динков е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност „Ландшафтна архитектура“ през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18 ноември 2000 г. е подстриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах – на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От м. септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.
На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки“ в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене