Благоевградски ресторантьори готови да блокират кръговото кръстовище при АМ „Струма“, ако здравният министър задължи персонал и клиенти да се ваксинират

Благоевградски ресторантьори са готови на ефективни протести, ако здравният министър задължи 100% от персонала и клиентите в заведенията да са ваксинирани. Коментираната мярка определи като неадекватна зам. председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград Васил Димитров и съобщи:

„Колеги от Благоевград искат директно да отидат на кръговото на входа на града и да го блокират, но дано не се стигне дотам. За гилдията ни не е приемливо да се налагат мерки, без те да са коментирани с бранша. Не може да взимат решения хора, които нямат и представа по какъв начин се организира работата в ресторант, какво трябва и какво може да се изисква“, коментира собственикът на верига заведения и хотел и допълни:

„Де факто държавата иска да прехвърли на нас, работодателите, отговорността да се ваксинират хората. Ако някой от персонала не иска да се ваксинира, той ще напусне, защото в другите сфери на бизнес не се поставя такова условие за работа. Няма как държавата да ни вмени задължения, които, първо, не са наша отговорност, и второ – да работим само с ваксинирани клиенти. Как да организираме проверка на гостите, т.е. на клиентите ни, като нямаме законово право да изискваме подобни документи?! Ние не сме контролен орган! Има много въпроси, които нямат отговори и не са добре обмислени, затова трябва да се изкоментират с бранша, преди да се въведат като разпоредба, за да няма недоволство както от страна на работодателите, така и на работниците. Ние можем да дадем предложения, ако някой поиска да ни чуе. Но без разговори и дискусия трудно може да се вземе решение, видно е как колеги започват да протестират още при споменаване на някои неприемливи мерки“, каза Васил Димитров.

Работодателите все по-трудно си намират персонал заради несигурността в бранша и защото заради пандемията никой няма спокойствието докога ще е на работа.

„Този модел на работа на никого не е приятен. Като гилдия очакваме покана за диалог с представителите на изпълнителната власт преди въвеждане на каквито и да е нови ограничения, в противен случай сме готови да излезем на ефективен протест“, заяви ресторантьорът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене