В Родопите: Не си живял, ако не си вдигнал чешма

Доспат прави музей, Сатовча кандидатства за Гинес
Решиш ли са строиш, даваш обет пред Всевишния, казват помаците

В Родопите традицията повелява да сториш добро на странника, да нахраниш гладния и да напоиш жадния. Вероятно в това се крие тайната на родопската гостоприемност, в която се уверил всеки, посетил красивата планина. Гладен няма да те пуснат да си тръгнеш, а че жаден няма да останеш, е повече от сигурно. Вода в Родопите – колкото искаш, чешмите пък нямат брой. Колко са точно – един Господ знае, защото местните ги вдигат или за да оставят нещо след себе си, или пък в памет на свой близък. Макар че са многобройни, трудно можеш да попаднеш на две еднакви. Всички имат различна форми и цветове, издаващи представата за красота на строителя. До повечето има пейки, беседки и барбекюта, за да може всеки минаващ или специално дошъл да може да отдъхне, да отпие от водата, да се наслади на природата и да спомене с благодарност онзи, който е вдигнал чешмата.

„Пътнико спри, пий глътка вода“, подканва надписът от чешмата, дар от Рамадан Расим на пътя за Триград. Чучурите от разклона до селото са няколко, но вероятно защото пътят е много тесен. За сметка на това, на 37-километровото разстояние между Девин и Доспат броят им е 25. Най-внушителната е издигната в памет на Севие Юсмен Карахмед, като до нея е изградено барбекю и беседка.

„В България няма никъде толкова чешми, колкото в Родопите. Това не е случайно“, казва Ариф Алов от Девин. Според него, при помаците този обичай и традиция са съхранени и заимствани от религиозните вярвания от една страна, а от друга – става дума за едно добро дело, даващо възможност на хората да пият чиста вода. Предания на пророка Мохамед и текстове от Свещения Коран насърчават правенето на добри дела, като гарантират на извършителят им благодат и награда дори и след неговата смърт. „Сред мюсюлманите има твърдо убеждение, че

след смъртта на човек остават три неща

Първо, праведно поколение, възпитано в добро и споменаващо го в молитвите си. Книгите и науката също надживяват хората. Третото, което оцелява, е създаденото, което хората ще имат след неговата смърт – училище, мост, чешма. Това е всеобщото схващане“, уточнява Ариф. Смята се, че всичко това носи награда след смъртта и ще се вземе под внимание в Съдния ден, когато Всевишният ще отмята добрите и лошите дела на всяка душа.

Чешми се строят и в памет на починали близки. „Викали са ме да чета молитва за онези, в чиято памет е построена. Има специална, в която се казва чешмата да се приеме за душата на починалия“, казва на свой ред районният имам на Девин Ружди Скендеров.

Чешми обаче строят и християните в района.

Глътка вода, спомен за майка“

е написал на чешмата Георги по пътя за Девин. Друга, пак като спомен, са оставили в центъра на Триград до параклиса Димитър и Стайка Коюмджиеви.

„При мюсюлманите, когато имаш намерение да построиш чешма, даваш обет пред Всевишния. Трябва да си преценил, че ще можеш да го изпълниш, докато си жив. Все още не съм взел такова решение, но все пак съм се замислял да си поставя такава цел“, добавя Ариф. По думите му, по-вярващите хора не са пропуснали да си направят чешма. „Строят и млади, а някои възрастни дават наставления да има направят“, казва още той.

Безброй чешми има и по горските пътища в Родопите. Повечето от тях са направени по стария метод, който предвижда изработка на дървен чучур с формата на улей. Издяланото дърво е с дължина от метър до два, а

водата тече в дървено корито

Новият метод предвижда изграждане на каптаж и бетонна отливка, като повечето от тези чучури се градят по междуселищните пътища.

Със своите 930 чешми от община Сатовча кандидатстват за книгата на рекордите на „Гинес“. Резултатът ще стане ясен в началото на следващата година. В местния музей са събрани в албуми построените с цветни камъни от 14-те населени места в общината. Освен това от 2012 г. в Сатовча първата събота на юли е определена за празник на чешмата и семейството.

В Доспат пък, който се гордее със своите майстори, скоро ще отвори врати Музей на родопската чешма.

В общината има над 2000

чийто ромон може да се чуе на всеки завой. Уникалният музей ще представлява парк на открито, където ще бъдат изложени макети на най-прочутите които ще запознават посетителите с традицията и със занаята чешмарство.
„Вдигането на чешма наистина е добро дело. В Родопите жаден няма да останеш. Вода има“, казва с усмивка имамът на Девин. „Животът е една изпита чаша, а чучурите вечно си текат“, пише пък на една от многото чешми в Родопите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене