Костадин Ангелов: Мерките срещу COVID-19 не са стимулиращи, а симулиращи

Мерките срещу коронавирусната инфекция не са стимулиращи, а симулиращи, заяви ексминистърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той написа в своя Фейсбук профил: „Четох внимателно заповедта на здравния министър и се чудя колко обекта са дали заявка, че ще работят със 100% капацитет при изпълнение на условията – ваксинирани посетители и персонал, преболедували или PCR тест? Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н. Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи.“ Той напомня, че Бургас и Велико Търново вече са в червената COVID-19 зона по заболяемост и прогнозира, че скоро София, Пловдив, Пазарджик и Търговище също ще влязат в нея. „Представеният с фанфари план за действие, с уж ясни хоризонти и граници вече официално е хвърлен в кошчето за боклук, защото „ще се прилагат мерките по плана избирателно, следейки ситуацията, така както преценим“. Последното е цитат на здравния министър. В заповедта си Стойчо Кацаров обаче е направил опит за силово налагане на ваксинацията. Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига. И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа „моркова и тоягата“, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск!“ – посочва бившият здравен министър.

В поста си проф. Костадин Ангелов уличава сегашния си колега Стойчо Кацаров в лъжи за парите за медиците на първа линия. Той написа „Стойчо Кацаров отново беше хванат в лъжа. Този път колегата му в служебния кабинет Асен Василев потвърди онова, което написах тук преди седмица. По време на съвместно заседание на бюджетна, социална и здравна комисии в НС, Василев каза, че държавата разполага с близо 400 млн. лв. буфер, от който могат да се плащат 1000-те лева на медиците на първа линия. А министърът на здравеопазването казва, че буферът е изчерпан. Лъжата на Кацаров, че няма пари за колегите, борещи се с COVID-19, беше разобличена и от финансовия министър! С други думи – актуализация на бюджета за бонуси на медиците не е необходима. Пари има! Въпросът е защо колегите от Спешна помощ не си получават възнагражденията за първа линия от юни с обяснението, че няма пари? Кацаров, плати на медиците! Спри да ги лъжеш! Дори и твоите колеги от служебното правителство те разобличиха.“

Под постта на проф Ангелов, проф. Асен Балтов, бившият директор на Пирогов, коментира действията на здравното министерство като каза, че това е „Популизъм и още нещо!!! Ще чакат до края на месеца без да има ограничителни мерки, защото ще трябва да дадат едни много сериозни суми! Както за Първа линия на медицински и немедицински персонал, така и на засегнатите браншове!!! План без покритие и с липса на пари за хората!!!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене