Сърбия никога няма да пусне РС Македония в ЕС преди себе си!

Снимка: архив, БГНЕС

РСМ не иска да влезе в Евросъюза, смята проф. Топалов

Моето предположение, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС под претекст, че България не ги пуска, се оправдава. Белград никога няма да ги пусне преди себе си в ЕС, но може би самата Сърбия също не иска да влезе в Съюза. Това заяви проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата история, пред bTV.

„Би трябвало договорът за приятелство и добросъседство, подписан между България и Северна Македония преди четири години, все още да има тежест, защото е официален договор между две държави и ако те се отнасят сериозно към международните отношения, към бъдещето си, към народа си, то би трябвало да се зачита“, добави той.

Проф. Топалов допълни, че за съжаление, той не се изпълнява от Северна Македония.

„Те гласуваха декларация, която почти обезсмисля договора между нашите две държави и взривява нашите бъдещи отношения, защото тя регистрира крачка назад не само в отношенията с България, но и с Гърция. Гръцкото общество масово вече не приема Преспанския договор и е настроено срещу него. На Гърция и трябва само един опит на Северна Македония да се върне към „антиквизацията“, за да се развалят отношенията“, допълни той.

Елка Василева
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене