Лоша тенденция! Инвеститори масово разпродават къщите си в Делчево!

Доста тревожна тенденция се наблюдава последно време във водещите сайтове за продажби на имоти. Тенденция  свързана с курортното неврокопско село Делчево. 

Все повече са инвеститорите вложили солидни суми в градежа на хотелчета и къщи за гости, в китното планинско село, които се отказват от намеренията си и са обявили своите имотни инвестиции за продан. Само преди две седмици Топ Преса, писа че един от най – големите и централни хотели в селото е обявен за продан. Днес констатираме, че най- ключовите, добре рестарврирани, автонтично обзаведени и отлично позиционирани къщи за гости също се продават. Продават се както и малките къщички така и хотелчета като „Павловата механа“ на известното семейство Павлети както им викат в Гоце Делчев. Неофициално но за продажба ще бъдат обявени и Четрафиловите имоти, също така и имоти реставрирани от частни стопани без интерес за туризъм. Доста от новростроящите се къщи и хотелчета също са оставени без развитие – по тях не се работи. Защо?  Липсата на интерес от страна на туристите или просто липсата на обща концепция за развитието на туризъм в селото са основната причина?

Потърсихме специалисти, водещи туристически агенти, ръководители на екип в сайтове за продажба на туристически продукти, които дадоха специално за Топ Преса мнението си за замирането на туризма в селото. „Не само политиката може да бъде причина. В селцето Делчево така и така не се обособи обединени туристическа гилдия. Повечето инвеститори там са просто строители, те си мислят че добрата изолация, скъпата камипа и шпакловка ще привлекат туриста. Уви – не. Туризмът не е това, което беше преди десетина години, когато се започна със строителсвото в Делчево. туриста иска все повече и повече, атрации, СПА удоволствия, качествена и най – вече автентична кухня, готвене на жар или огън… Планинарство…. Как един пък не се сети че в това село има идеална основа за разходки с магарета например? Има села където предлагат по долен клас комфорт при настаняване но са пълни, защото предлагат това в което са силни – истински живот на село. Цепена на дърва, варене на ракия, ходене за гъби и пр. Липса на официални мероприятия, фестивали, събития също оказва значение…“ дава мнението си Желаз Николов регионален менажер на сайт за предлагане туристически услуги. Тойе категоричен, че за да създадеш поток от хора, трябва да ги привлечеш с форуми по интереси. Кулинарни, спортни, фалкларни, изкувство… Другите експерти също са на мнение, че туризъм не може да се прави като качиш две снимки в интернет и пишеш „Дава се под наем за 500 лева“ и това е. Нужни са много труд, енергия, креативност и идеи един подобен бизнес да се развие. Иначе казано за Делчево има много идеални условия за планински селски туризъм, липсват обаче адекватно мислещи инвеститори.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене