Директорът на фестивала Ненчо Касъмов: „Пирин фолк“ единствен оцеля в пандемията

 

 

Изпълнители от детския конкурс вече се изявяват при големите 

 

КОЙ Е ТОЙ

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания „Диапазон рекърдс“, която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. Касъмов е с основен принос за възраждането на престижния международен фестивал „Пирин фолк“ в Сандански.

„България Днес“ разговаря с него за провеждането на музикалната надпревара за втора година в пандемия и за промените в конкурсната програма.

 

 

 Г-н Касъмов, какво да очакваме от тазгодишното издание на „Пирин фолк“, което ще се проведе на 27, 28 и 29 август?

– Тази година ще бъде петото издание на „Детски Пирин фолк“, което ще е един малък юбилей. Ще се проведе и 29-ото издание за авторска македонска песен. По-различното тази година е, че фестивалът ще протече по друг начин. В петък ще бъде конкурсната вечер за изпълнителско майсторство на живо пеене, а в неделя ще бъде конкурсът за авторска македонска песен. Няма да е като в предишни години, когато и двете надпревари се провеждаха в една вечер. Решихме да ги разделим. По време на фестивала ще заложим на много светлина. Вече проведохме репетиции за осветлението и как ще бъде заснето всичко. Мисля, че ще се получи доста добре.

– Кои известни имена да очакваме на сцената на Летния театър в Сандански?

– Интересни гости сме поканили. Иконата на българския фолклор Гуна Иванова и самобитната мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ ще пеят в петък на „Детски Пирин фолк“, за да има приемственост на музиката между поколенията. В съботната програма специален гост ще бъде звездата от Северна Македония Йордан Митев, който за първи път се изявява на голяма сцена в България. Хората го знаят като име и песни, но не са го виждали на живо. На сцената в събота ще излезе и Василиа Петрова – голямата победителка от миналогодишното издание на фестивала, спечелила цели пет отличия и носителка на призове от „Детски Пирин фолк“. В неделя рециталът ще бъде на Цветелина, която ще зарадва всички със специална програма. С изпълнения на сцената ще се изявят победителят в „Детски Пирин фолк“ и отличеният с първа награда от фестивалното жури в конкурса за изпълнителско изкуство. Имахме желание и поканихме и други двама изпълнители, но ни отказаха в последния момент поради най-различни причини. Не им се сърдим, но те знаят какво представлява фестивалът. Трябва да уточним, че техният продуцент не ги допусна.

 „Пирин фолк“ за втора поредна година ще се проведе по време на пандемия. Какви ще са условията за публиката?

– Публиката ще бъде на 50% в Летния театър и билетите за събота вечер вече са продадени. Спазваме закона за брой зрители. Сега ни е малко по-спокойно, защото миналата година го минахме този път. Като е за първи път едно нещо, е много по-стресиращо. А и хората вече са по-спокойни, въпреки че се говорят много неща. Каквото зависи от нас, ще го направим и няма да се изложим.

 И все пак срещате ли трудности по време на организацията?

– Да, трудно е, въпреки опита. Съобразяваме как да са танцовите формации, как да няма струпване зад сцената. Защото отпред е лесно – през място и хората спазват дистанция. Но отзад сме персоналът, снимачните екипи и танцьорите и се събират много хора на едно място. Осигурили сме допълнително палатки, за да не се струпват хора. Хората, които идват да гледат на живо, могат да са спокойни – ще бъдат взети всички необходими мерки.

 Миналата година имаше ансамбли само от гр. Сандански, за да не пътуват от цялата страна. И сега ли ще е така?

– Да, и тази година ще са само от Сандански. Хотелите са почти пълни и ако трябва да дойдат и други танцьори, ще стане пренаселено.

– „Детски Пирин фолк“ става на 5 години. Колко важна е ролята на този фестивал?

– Хубавото е, че в конкурсите за изпълнителство и авторска песен участват по 2-3 изпълнители, които са се явявали на „Детски Пирин фолк“, а вече са при големите. Василиа беше една от първите, които се престраши и от децата отиде към по-високата възрастова граница. Има приемственост.

 Как си обяснявате, че „Пирин фолк“има толкова специално място в сърцата на хората?

– „Пирин фолк“ е единственият фестивал, който 29 години съществува без прекъсване, времето не е никак малко. В пандемията много фестивали бяха закрити. Аз пътувам много и снимам фолклорни фестивали и виждам каква им е съдбата. Единственият фестивал, който миналата година остана и се проведе на живо, беше „Пирин фолк“. Не че ние сме организаторите, това е самата реалност. Тази година има повече живот от миналата и се случва нещо. Ето, има го „Бургас и морето“. Хората много не вярват на докторите и ваксините, а трябва да се вслушваме в медицината. С ваксините имаме повече сигурност и гаранция, че ще го изкараме по-леко, ако се заразим. Миналата година имаше повече наплашени хора, а сега виждам в Сандански, че усмихнатите и веселите лица са навсякъде.

– Гласуването за участниците ще е по-различно. Какви са промените?

– Всяка вечер след представянето на песните се събират точките и веднага се излъчва на живо кои са победителите. Няма да се чака до следващия ден. Няма да има изпращане на есемеси и правим нещата на момента. Фестивалното и журналистическото жури ще гласуват и веднага става ясен победителят.

 В „Пирин фолк“ има участници от България и Северна Македония. По повод напрежението между двете държави през последните месеци можем ли да кажем, че фестивалът е един мост на помирението между народите?

– Да, това ни е идеята. До по-миналата година имаше много силно присъствие на певци от Северна Македония. В момента те са по-затворени към България и за да дойдат, трябва да си правят тестове. Там са много по-назад с ваксините заради малките количества. Един от големите композитори от Северна Македония миналата година се уплаши и не дойде. Но сега се съгласи и казва, че идва веднага. Затова си мисля, че вече хората са по-уверени и спокойни. За музиката няма граници. Някои техни политици да си говорят каквото искат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене