Талибаните превзеха Кабул

Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, каза служител на вътрешното министерство, докато САЩ евакуират дипломати от посолството си с хеликоптер, съобщават Ройтерс, Би Би Си и АП.

Бойци на талибаните влязоха в покрайнините на афганистанската столица в неделя и казаха, че очакват „мирно прехвърляне“ на града, след като обещаха да не го превземат със сила, но жителите изпадат в несигурност и паника, бързат да напуснат столицата, а работници бягаха от правителството офиси и хеликоптери, кацащи в посолството на САЩ.

Трима афганистански представители заявиха пред „Асошиейтед прес“, че талибаните са в кварталите Калакан, Карабах и Пагман в столицата.

В национална офанзива, която отне малко повече от седмица, талибаните победиха, присъединиха или изгониха афганистанските сили за сигурност, бягащи от големи части на страната, въпреки че имаха известна въздушна подкрепа от американската армия.

Светкавичната скорост повдигна въпроса защо афганистанските сили се разпаднаха въпреки годините на обучение на САЩ и изразходваните милиарди долари. Само преди дни американска военна оценка бе, че ще мине месец преди столицата да бъде подложена на натиск.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви пред катарския сателитен канал Al-Jazeera, че бунтовниците „очакват мирно прехвърляне на град Кабул“. Той отказа да предложи подробности за евентуални преговори между неговите сили и правителството.

Шахин призна, че те търсят безусловна капитулация от централното правителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене