МС не знае приключила ли е процедурата за отказа от канадско гражданство на Кирил Петков

Процедурата за отказ от канадско гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, е стартирана месец преди назначаването му- през април, но може и да не е приключила към момента на назначаването му за министър. Това стана ясно от коментар на говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пред БНР.

„Това, което е ясно е, че той един месец преди да стане министър знаейки, че се готви това, той си е подал документите и нотариално е заверил искането си и отказа си от канадското гражданството. Кога тази процедурса ще приключи….той не може да я контролира“, заяви Кутев. Потърсен за уточнение от „Монитор“ той заяви, че „няма представа кога е приключила“.

„До колко мен ме касае закона за конфликт на интереси е, че при заемане на определена длъжност си длъжен в едномесечен срок от вземане на длъжността да предприемеш действие по избягване на конфликта на интереси. Този казус е далеч не е само за гражданството. Случвало ми се е да стана депутат, когото съм член на надзорния съвет на някоя компания, ти си подаваш веднага документа за да спреш да си член на съвета. Това че се събира надзорния съвет, за да те освободи след 4 месеца не е твоя работа. Тук става дума за същото“, посочи още Кутев.

По думите му проблемите около министри се образуват в края на мандата на правителството, защото „в казаните в ада българите не ги пазят дяволите, защото сами си падат надолу“. Кутев подчерта, че министър Петков е човек, който иска да свърши работа и има желанието.

„Има и страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси“, каза още Кутев.

От пресцентъра на икономическото министерство също заявиха, че не знаят дали и кога е приключила процедурата за отказ на Кирил Петков от канадското му гражданство. В същото време посочиха, че „всички твърдения, свързани с гражданството на Кирил Петков са спекулации и нападение към министъра с една единствена цел – да се спрат разкритията, които прави екипът му в министерството на икономиката. Целта е да се спре изкарването на яве на всички схеми за корупция и финансиране на определени фирми“. По думите им имало прецедент, по който имало решения на КС и той бил свързан с финансовия министър в първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков. Според екипа на Петков Дянков 3 месеца, след като е бил министър в интервю е заявил, че ще откаже от американското си гражданство. Едва след това подава документи за отказ, а дотогава е бил на длъжността си с двойно гражданство и нито един акт, подписан от Дянков не е обявен от магистратите за невалиден. Конституционният съд казал по случая, че това не е било причина той да бъде оттеглен от кабинета, като тогава при встъпването си в длъжност Дянков дори не е бил решил да се отказва от двойното си гражданство, твърдят от министерството на икономиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене