Лекари предупреждават: „Делта” мутацията на Ковид-19 започва с хрема, която бързо преминава в пневмония

Шестима са хоспитализираните с ковидни усложнения в инфекциозно отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, съобщи за „Струма“ зам. управителят д-р Ангел Тонгов. На този етап случаите на новозаразени в региона не са много, но се забелязва покачване, което е индикация за задаването на четвъртата вълна на короновируса.

За разлика от британския вариант, „Делта” мутацията, която се очаква да стане доминираща, е много по- заразна. Забелязва се бързо настъпване на усложненията – една хрема за няколко дни се развива в двустранна пневмония, сподели пред репортер на „Струма“ д-р Виктория Каракостова.  Такъв е случаят с 33-годишна жена от Благоевград, която имала безобидна хрема, впоследствие се появили болки в гърлото и висока температура, която поддържала няколко дни. Младата жена най-накрая си направила изследване за Ковид-19 и след като тестът й се оказал положителен, е насочена за болнично лечение.

След доказана коронаинфекция 60-годишна благоевградчанка, която  първоначално имала само повишена температура, била насочена за болнично лечение заради придружаващите заболявания , които имала – диабет и хипертония. Няколко дни след като била хоспитализирана, пациентката развила двустранна бронхопневмония и е преместена в интензивното отделение. С коронавирусна инфекция била и нейната дъщеря, която е на домашно лечение.

12 са хоспитализираните с ковидни усложнения в инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград, но ситуацията ще става все по-динамична. Типичните симптоми при новия вариант са хрема, болки в гърлото,  висока температура, които не бива да се подценяват, а своевременно да се търси лекарска помощ. Предупрежденията и апелите за ваксиниране като най- добрата защита срещу задаващата се четвърта ковидна вълна остават в сила.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене