С нов билборд „190 години Успение Богородично – Илинден“ либяховалии ще бъдат посрещнати за празника на селото!

Чисто нов билборд удостовяряващ 190 – годишнината на църквата в хаджидимовското село Илинден, ще посрещне всички жители, потомци и гости на селото. 

Информационната табела беше поставена преди години по инициатива на кмета на селото Любен Воденов, а днес той в едно със свои другари родолюбци подновиха и актуализираха информацията на нея. Селото е в трескава потготовка за празвника си в неделя. Както е известно празника на селото и храмовия празник на местната църква се честват на едни ден – 15 август Голама Богородица. Много християни от целият гоцеделчевски регион също предпочитат да запалят свещ на големият празник в църквата в село Илинден и да си вземат от вкусния курбан,който се прави от години там. На Голяма Богородица църквата в Илинден отпразнува и своят храмов празник, за това местните след службата в неделя организират голям търг

Постоянно живеещите в Илинден са вече под 60 души. На Голяма Богородица обаче селото се оживява до неузнаваемост. Да се черкуват за празника тук идват вярващи от целия Гоцеделчевски регион а потомци на бивши жители на селото се завръщат на този празник от цяла България и от чужбина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене