Какво ще бъде времето в следващите 7 дни

През почивните дни ще се радваме на преобладаващо слънчево и топло време. В събота дневните температури ще се движат в интервала между 30 и 35 градуса. По крайбрежието облачността ще е по-видима, но без валежи. Такива, макар и незначителни, са възможни следобед в Югозападна България. Вятърът ще е по-осезаем в югоизточната половина на страната.

В планините времето ще предразполага за туризъм. Ако планираме преходи из масивите на югозапад, препоръчително е да си вземем чадър за следобедните часове. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат от 17 до 22 градуса.

По крайбрежието облачността ще е динамична, по-видима – на север. В ранните часове по най-южните брегове е възможно да ръми. Като цяло денят ще е приветлив, с температури на въздуха в интервала 28-30 градуса, а на морската вода – 26-27 градуса. След по-осезаемото вълнение в петък, през почивните дни тенденцията е то да отслабне. Максималната височина на вълните ще стига до метър в събота, а в неделя – дори по-малко.

В последния ден от седмицата съществена промяна на времето не се очаква. Колебания ще има единствено в температурите, които леко ще се повишат с градус-два.

Седмицата след Успение Богородично ще започне със слънчево и горещо време в понеделник и вторник. Температурите в някои райони отново ще достигнат стойности от около 40 градуса. В средата на седмицата над Балканите ще премине студен атмосферен фронт, с който ще настъпи захлаждане с няколко градуса. Вятърът ще е силен от северозапад, а валежите ще са краткотрайни. Очакват се и гръмотевици, има риск от градушки. След преминаването на тази краткотрайна атмосферна нестабилност, времето отново ще се върне към слънчевия си летен ритъм.

Остава сравнително сухо, на югоизток – с вятър и високи температури. Това са факторите, които обуславят висок рикс от разпалване на пожари. Опасността е най-голяма по долините на Струма и Места, в централните райони на Дунавската равнина и в почти цяла Южна България, предава NOVA.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене