Овладян е пожарът над Боровец

Снимка: БГНЕС

Военен хеликоптер облива с вода недостъпните части

Пожарът, който е обхванал части от Рила над Боровец, вече е овладян и няма нови огнища. Това каза пред БНР инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Военен хеликоптер облива с вода по-високите и недостъпни части.

„През нощта не е имало вятър, който да разпали огнища. Чака се и дъжд, който да помогне на огнеборци и доброволци“, каза още Дамянов. Няма върхови запалвания, а това гарантира цялостното погасяване на огъня.

Той изрази благодарността си към близо 70-те доброволци и всички, участвали в гасенето.

Пожарът в Рила засегна около 15 декара гора. Една от версиите за пожара, по които се работи, е човешка дейност.

„Наблюдението на терена ще продължи два-три дни“, каза директорът на главната противопожарна дирекция главен комисар Николай Николов. По-рано днес пред Радио Благоевград кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви:

„Спокойно е. Има непрекъснато хора. На две-три места горят леки огнища. Тъй като ситуацията е по-спокойна, пожарникарите ще се спуснат с въжета, за да ги загасят. И днес ще им подсигурим храна и вода“.

За 16 области в страната е издадено предупреждение за опасно високи температури и умерен до голям риск от пожари.

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугър“ се включиха в погасяването на пожара в Рила и днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военните помагат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха. За 8 часа вчера двата екипажа на вертолета са извършили 25 пускания на над 40 тона вода върху горящите площи.

Ния Христова

www.dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене