Бърза помощ Благоевград излизат на протест!

Медици от центровете за спешна медицинска помощ в София, Перник, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кюстендил протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ. Поводът е новата методика за допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с COVID болни. Новите правила не са обсъждани със социалните партньори, заявяват от федерацията на синдикатите в здравеопазването КНСБ. Още миналата седмица те предупредиха за протестни действия.

Изпълнителният съвет на федерацията изпрати на 4 август отворено писмо до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В него се посочва, че във федерацията постъпват сигнали от Центъра за спешна медицинска помощ в София за неизплащане на допълнително възнаграждение на работещите с COVID-19 за юни тази година.

Вместо възнаграждения се появява нова методика, която по неясни причини се отнася само за работещите в Центъра за спешна медицинска помощ, по този начин ги ощетява, предупредиха от федерацията на синдикатите в здравеопазването. Оттам призоваха за изплащане на допълнителните възнаграждения.

Демонстрации срещу новите правила има още в Бургас и в Шумен. В Бургас медиците се събраха пред спешния център на държавната болница в града. Там са служителите на Спешна помощ, които в момента не обслужват спешни сигнали, но имат подкрепата на всички свои колеги.

Недоволството е заради това, че не са получили бонуси за последните три месеца. Недоволстват и от струпването на линейки, което се получава пред триажния център на болницата в пиковите месеци на COVID-19. „Никой не ни уведоми, пуснаха едни заповеди, едни критерии, които са крайно обидни за нашето съсловие и за нашите колеги. Ощетяват се отвсякъде, затова се стигна до протеста“, заяви участник в протеста, цитиран от БНТ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене