Кога Слави разбра, че Радев е достойният президент?

Партия „Има такъв народ” и лидерът й Слави Трифонов подкрепят президента Румен Радев за втори мандат.

Това е може би първата проява на здрав политически разум след месеци, в които ИТН ни представяха всякакви политически спектакли – избори до дупка, проекто правителства, сменяни през ден, отказ от преговори и от коалиции – с претенции с 65 депутати да упражняват цялата власт, кандидат-министри, сътворили скандали с политически и приватизационни намерения, с измислени дипломи и преписани научни трудове… Да, президентът Румен Радев е достойният президент! Той „най-много изпълва представата за президент”, както каза самият Слави Трифонов.

Но кога го разбра това? Когато години наред тиражираше десетки подигравателни скечове, осмиващи държавния глава или когато покани ключови министри от служебния кабинет, но след отказа им от ИТН масирано започнаха да тиражират претоплени компромати от жълтата преса срещу икономическите асове Асен Василев и Кирил Петков? Дано най-после се сложи край на тази непоследователност в думите и делата на Слави и неговата партия. Дано да тръгнат към политическо възмъжаване, предвидимост и отговорност пред Суверена, а крайъгълен камък да стане подкрепата за президента Радев. Вярно, Трифонов самодоволно заяви, че с ИТН Радев ще спечели още на първи тур. Но ако това стане факт, то ще бъде не заради шоуменската харизма, а заради авторитета, достойнството и гражданската позиция на държавния глава през целия му изтичащ мандат. През 2016 г. кандидатпрезидентската двойка Радев – Йотова бе номинирана от БСП по личната инициатива на лидера Корнелия Нинова. Социалистите тогава проявиха такт и държавническо мислене и издигнаха кандидатите като независими. В Инициативния комитет се включиха както социалисти, така и хора от други партии, патриотични и граждански организации, кметове, учени, журналисти, творци… Радев спечели два милиона гласа, а в течение на пет години имаше най-високия рейтинг сред политическия елит.

Превърна се в говорител на българския народ, най-решително изричаше истините за корупцията при предишното управление, а вдигнатият юмрук и призивът „Мутри, вън!” бяха катализаторът на промяната, за която стотици хиляди българи месеци се бориха по улиците и площадите на протеста. Служебният кабинет на Стефан Янев за броени седмици се доказа като най-ефективния в новата ни история.

Започна решителна ревизия, прекъсване на корупционните схеми на ГЕРБ и връщане на милиарди в бюджета, осигури честен вот на 11 юли, предложи работеща пенсионна реформа с преизчисляването на парите за старост с 12,5% нагоре. Служебният кабинет вдигна летвата високо, затова и толкова нефелни изглеждаха кандидат-министрите на ИТН. БСП не си позволи да кадрува в президентството и служебните кабинети, да налага на държавния глава политики и водеше конструктивен диалог с него. Самият Радев нееднократно е подчертавал, че лява България е неговото политическо семейство. Затова логична бе позицията на стотици местни структури на БСП в подкрепа на президентската двойка Радев – Йотова за предстоящите избори и единодушното решение на Националния съвет на БСП за подкрепа, взето през април т.г. Ето защо зад Румен Радев днес застават милиони българи – социалисти, центристи, десни, патриоти, безпартийни, хора от всички възрасти, етноси, професии и региони. Това политическо доверие и човешко уважение към президента е моторът, който ще доведе до неговата победа най-вероятно още на първи тур. И по това как отделните партии ще работят за президентската кандидатура на Румен Радев ще се съди доколко са искрени, мислят ли за българската държавност и дали ще получат „Атестат за политическа зрелост”!

Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене