„България без цензура“ заложи на най-стария български символ

България „България без цензура“ ще е партия на регионите

без цензура

Древната българска розета от Плиска е избрана за символ на партията „България без цензура“, а цветовете на знамето са синьо и жълто, защото олицетворяват нейния центризъм и проевропейска ориентация, обясни Николай Бареков пред медиите.
Учредителният конгрес на бъдещата ще се проведе тази събота – 25 януари, в Зала 1 на НДК. Това заяви Стефан Кенов, организационен секретар.

обща

„България без цензура“ е първата партия, която тръгва от низините. Нещо подобно беше около СДС в началото на прехода, но не и при останалите – нито НДСВ, нито ГЕРБ са тръгнали от там. Ние сме партия на регионите, каза Николай Бареков.
„Хората тръгват с нагласата да създават своя партия. Ние гарантираме, с проекто-устава, гражданите сами да определят политиката си, от тях да зависи кои ще са водачите на листите, а не те да се редят в София“, каза Кенов.
Организацията е дело на самите движения по места, каза Николай Бареков.
Имаме информация за провокации, които идват от БСП. Ако до вас достигат такива сигнали, моля да ми ги изпратите. Това, което поемаме като разход е кетъринг на самия конгрес и превоз за тези, които не са успели да си поемат сами разходите. Всичко останало бих го приел като провокация, посочи лидерът на „България без цензура“.
Искаме да акцентираме, че сме обединители на разединената българска нация, разтълкува 7-те лъча на розетата, които символизират съвършенство и единство.
Уставът на новата партия ще бъде един от най-демократичните, защото всяко едно решение и кандидатура ще бъдат подлагани на гласуване, обясни юристът Десислава Балабанова. Проектът е направен така, че никой член няма да има право на повече от два поста в партията.

По отношение на членския внос е предвидено студенти, пенсионери и социално слаби да не плащат. Размерът на вноските за останалите членове ще се определи по-късно. „Уставът може да бъде променен – както на 25-ти, така и на другите конгреси. Надявам се да се хареса в този му вид, но ако делегатите имат забележки, ние ще ги приемем“, каза Балабанова.

Предвижда се конгресът да има редовни заседания на всеки три години, но извънредни ще са възможни по всяко време, допълни Стефан Кенов.

Това ще бъде първата партия, която се създава в центристкото пространство, и няма да бъде лидерска, акцентира Николай Бареков. Той уточни, че новата партия ще има петима заместник-председатели, част от които ще бъдат представени още в събота. „Работа, доходи, сигурност – това са трите ключови думички, които ще извадим на конгреса. Това е нашето послание“, посочи още лидерът на „България без цензура“.

„За всички нас има една кауза. Тази кауза е България и ние ще се борим за нея. Много от нас го правят от няколко години, други сега се присъединяват. Ние ще върнем България на хората за един достоен живот. Имаме смелостта да излезем с имената си“, каза от своя страна Ангел Славчев от „Граждански контрол“.

Петима чуждестранни гости се очакват на учредителния конгрес – Уесли Кларк, Валтер Швимер, Микулаш Дзуринда, Ийнарс Репше и Зоран Живкович.

Изключителна чест, че имаме такава морална подкрепа от такава високопоставена фигура в световната администрация като тази на Уесли Кларк, каза Бареков. Валтер Швимер е дългогодишен народен представител в австрийския парламент, бил е генерален секретар в Съвета на Европа и неговото присъствие е нашето европейско признание, допълни Бареков.

Микулаш Дзуринда е политик на Словакия, който се появи след техния Бойко Борисв и успя да вдигне страната на крака, така Бареков представи другия си гост. Ийнарс Репше е политик, стигнал до най-висок рейтинг. Той се е радвал на 80% одобрение от народа на Латвия.
Зоран Живкович е бивш мистър-председател на Сърбия. Това е човекът, който проведе операция Сабя, благодарение, на която хора с криминално минало бяха вкарани в затвора, това му коства поста, защото мафията не прощава, каза по време на представянето на своите гости Николай Бареков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене