В София затягат мерките, присъственото начало на учебната година е под въпрос

Днес се очаква заповед на здравния министър, с която в София ще се затегнат мерките в заведенията, кината, театрите, фитнесите, игралните зали и др. Предвижда се посетителите да бъдат ограничени до 30% от общия брой места, като досега са били допускани 50%. Това се разбра от интервю за Би Ти Ви на директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев. Той уточни, че най-рано утре заповедта ще влезе в сила.

Пенчев добави, че в заповедта ще бъдат изрично записани всички места, в които ограничителните мерки в борбата с коронавируса ще се прилагат. По думите му ще се ограничи и работното време на всички обекти, които ще бъдат засегнати от мерките. Те ще могат да работят от 6 до 23 ч.

Шефът на столичната здравна инспекция допълни, че баровете и дискотеките няма да бъдат затваряни, но ще работят в определен часови пояс, като не уточни какъв ще е той за нощните заведения. Моловете също остават отворени, но в тях ще се следи внимателно за спазване на наложените и в момента мерки.

За семейни събития на закрито като сватба и кръщене ще бъдат допускани до 50, а на открито – до 100 души. Пенчев допълни, че се следи обстановката и ако пикът на четвъртата вълна от заразени с коронавирус съвпадне с началото на учебната година, то тя може да започне и неприсъствено в някои училища.

Данчо Пенчев обясни, че на 14-дневна база София се намира в жълтата зона, а на 7-дневна база от края на миналата седмица е вече в червената зона, където се отчита сериозен ръст на новозаразените.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене