Нинова: БСП предлага да се оттегли номинацията на Петър Илиев от кабинета на ИТН

“Има такъв народ” изготвиха писмено споразумение с БСП по 57 конкретни мерки, заяви на пресконференция Корнелия Нинова

Веднага след изборите  заявихме своята принципна позиция, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство.

Уважихме мандатоносителя – първата политическа сила “Има такъв народ”, и започнахме преговори за най-важното за нас – политиките. Имахме 5 приоритета, по които се срещнахме и разговаряхме на експертно равнище.

Искам да благодаря на колегите от “Има такъв народ”, защото и те извървяха труден път от това да не искат разговори до последното наше условие, което поставихме – да има писмен документ за ангажименти за политики. Този писмен документ е факт – ето го, изпратен от “Има такъв народ”, подписан от тях и чакащ нашия подпис.

Изразяваме удовлетвореност от това, че в този документ залегнаха всички предложения, които направихме. Включително и корекциите, които Националният съвет поиска да нанесем в последното ни заседание. Всички тези корекции са отразени добронамерено от колегите ни от “Има такъв народ”. Тоест – първата стъпка да имаме писмен документ за това какво ще правим в  парламента и в едно бъдещо правителство е извървяна успешно. Благодаря на нашите и техните екипи, които свършиха сериозна работа по най-важния въпрос.

По втората тема – винаги от началото сме заявявали, че съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя и сме уважавали правото им те да предлагат Министерски съвет. И тогава, и днес заявяваме едно и също – ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и постове. За нас беше важно да постигнем споразумение за работа по политики и го постигнахме.

 Но изявлението  на кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи от сутринта е смущаващо за нас.

Днес имахме заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството  на парламентарната група. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса, че ние продължаваме да стоим зад тези 57 конкретни мерки, които разписахме с “Има такъв народ”, повечето от които са наши политики. Продължаваме да стоим за подкрепа на политики, но бихме искали мандатоносителят “Има такъв народ” да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ще изчакаме да видим тяхната реакция и НС ще вземе окончателно решение утре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене