Каназирева: Служебният министър Виолета Комитова е абсолютно некомпетентна относно казуса с водата в село Брестовица

Наличието на манган в питейната вода на Брестовица е изключително важна тема и отношението към нея е показател за отговорността на институциите като цяло. Това коментира днес народният представител от ГЕРБ Дани Каназирева по време на питане към служебния министър Виолета Комитова. Депутатът изрази становище, че Комитова няма никаква представа за проблема с водата в селото и само повърхностно е свидетел на проблема. Затова по думите й няма никакви шансове да бъдат предприети евентуални действия за разрешаване на казуса.
Каназирева припомни от трибуната, че в момента, в който се е появил проблемът, като областен управител е разпоредила създаването на междуведомствена комисия, с участието на над 7-8 държавни институции. Тя е установила причината за замърсяването. Освен това по настояване на Дани Каназирева е била направена експертиза от външни експерти, от БАН, от Минногеоложкия институт и други независими експерти, относно генезиса на проблема, причината за мангана и решението му. Според изнесените данни краткосрочното решение е да бъдат изградени три дублиращи сондажни кладенци от долния водоносен слой, като бъдат тампонирани старите сондажи, за да не допусне проникването на манган и в новите сондажни кладенци, което вече е направено през месец март.
Тази информация обаче явно не е достигнала до министър Комитова или тя въобще не се е запознала с данните от експертите, коментира още Каназирева. По думите й тази експертиза е налична и във ВИК и в Областна администрация и това е достатъчно доказателство, за да бъдат започнати действия, допълни народния представител.
Дани Каназирева припомни също, че е била проведена процедура поради това, че кмета на община Родопи е обявил бедствено положение тогава, по подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и довеждащия водопровод. Народният представител попита министър Комитова дали тази процедура е спряна или пък ще стартира отново и под каква форма? Оказа се, че служебният министър не е запозната и с факта, че има проучен нов водоизточник, който е на територията на община Стамболийски. По думите на Каназирева Комитова лъже с информацията, че ако сега се подменят тръбите, ще потече мръсна вода. Тя подчерта, че е добре преди да говори министърът да знае, че са били изградени дублиращи сондажни кладенци и тампонирани старите, за да осигурят чиста питейна вода преди да започне подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и довеждащия водопровод. По думите й сега наличието на манган е, защото има отлагания по тръбите от старите сондажни кладенци.
„Отлагате решаването на проблема, защото не знаете какво да направите“, коментира още Каназирева. От трибуната тя призова Комитова да си събере екипа и да разгледат документацията, защото всичко е налично в Областна администрация и във ВИК и прикани: ДЕЙСТВАЙТЕ бързо за решаване на проблема. Всичко ви е подготвено! Според Дани Каназирева за всички е ясно – НЕ, “новата” власт НЯМА да прояви тази безкомпромисност сега, която тя е проявила с нейния екип преди година в полза на хората, тяхното здраве и условията на живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене