Село Велющец с водопровод за първи път от повече от 30 години

selo-veloshtecПаметникът на културата – храм „Рождество Богородично” посрещна стотици потомци и гости на малкото струмянско село, за да отпразнуват заедно храмовия празник.

Успоредно с празника и курбана, се освети дългоочакваната, повече от 30 години, питейна вода на високопланинското село като водопроводът се построи изцяло със средства на община Струмяни.  Във време на развита технология, високопланинското село разполагаше само с една чешма, която не достигаше до всички къщи, изпълващи се докрай през почивните дни.

„ Освещавам и благославям тази чешма и вода, и курбан, като искрено благодаря на кмета на община Струмяни Емил Илиев, който само с един разговор реши проблем, протакащ се повече от 30 години” – сподели  в благослова си свещеникът Иван Велков, който отслужи ритуала.

В селото живеят постоянно трима жители, но то е изпълнено с живот през почивните дни.

„Велющец е едно от атрактивните и красиви кътчета на нашата община, с невероятна природа, съхранена 160 годишна църква и е недопустимо да няма водопровод, а хората да бъдат лъгани десетки години. Според мен, това е не само грижа за хората, но и предпоставка за развитие на селото. Ние правим от невъзможното възможно и съм щастлив, че хората го оценяват.” – сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев и поздрави всички с празника на селото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене