След трагедията с 35-г. мъж под връх Руен спасители искат автоматични дефибрилатори, питат: Кога ще имаме въздушна медицинска помощ?!

За наличие на автоматични дефибрилатори на местата в планината с голяма концентрация на туристи се обявиха от Планинската спасителна служба в Кюстендил. Позицията на спасителите беше провокирана от трагичния инцидент с турист в Осоговска планина, за който „Струма” писа.

37-годишен мъж от Велико Търново почина на път за връх Руен при организиран поход от 50 човека. Незабавно медицинските лица от екипа започват да му правят непряк сърдечен масаж и изкуствено дишане. Подават сигнал към ПСС чрез тел. 112. Веднага към тях тръгват колеги за оказване на помощ. На 35-ата минута пристига първият спасител и веднага се включва да помага. На 50-ата минута пристигат още двама спасители. За съжаление починалият е имал несъвместими с живота здравословни увреждания и не е могло да му се помогне.

От ПСС уточняват, че в Европа се правят мащабни кампании с известни личности как да си помагаме в първите минути. Спасителите са категорични, че е добре и в България, както навсякъде в Европа, да разполагаме с автоматични дефибрилатори на всяко място, където има струпване на хора. „Кога ще има HEMS /въздушна медицинска помощ/”, поставят въпроса още спасителите.

От службата съветват всички планинари в горещините да бъдат добре хидратирани, когато тръгват на преходи във високата планина. „И не гладувайте. Не е полезно”, категорични са от ПСС – Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене