Когато на младите им пука за младите

Често се сблъскваме със статистика, че днешните млади  хора са нетолерантни, проявяващи агресия, незаинтересовани от средата си на живот и общуващи само дигитално. Но младежите от област Благоевград вече няколко месеца променят статистиката и „свалят“ етикета на непукизма. Млади хора от различни малки населени места от областта са обединени в името на толерантното общуване, ненасилствената комуникация и изграждане на сътрудничество в общността. За всичко това е инициатор сдружение „Неврокоп“, което реализира проект „Различията като източник на познание“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. от Министерство на младежта и спорта (НПИМД-Н3-Т3-005/2021).

В периода 30.07 – 2.08.2021 г. в град Банско се проведе поредната проектна дейност, насочена към мобилизиране на младежкия потенциал за справяне с агресията, осъзнаване на последствията и генериране на идеи за алтернативно общуване. В продължение на 4 дни 15 младежи от гр. Белица и 5 от с. Долно Дряново учиха и работиха върху творчески идеи в подкрепа на своите връстници. Дейността включваше различни обучителни модули, базирани на неформалното образование и ученето чрез опит и планиране на информационни кампании. Бяха представени различни стратегии за промяна на негативните нагласи, преодоляване на факторите, причиняващи агресия и изграждане на полезни навици. Участниците се фокусираха върху силните си страни и развитието на емпатия и сътрудничество. Осъзнаха ползата от гледната точка през чуждите очи и как да се поставят в „чуждите обувки“. Чрез ролеви игри и дискусии бяха изведени основните принципи на ефективната комуникация, активното слушане и приемането на различията. В резултат, участниците станаха по-чувствителни и приемащи околните и си дадоха сметка за различни форми на вербална, психическа и физическа агресия. Бяха изследвани както факторите, причиняващи агресия, така и индивидуалните потребности, които тя компенсира. Това значително се отрази на мотивацията им за принос към живота в общността и за живота на техните връстници и им помогна да създадат много добри идейни концепции за инициативи на местно ниво. Участниците, също така, експериментираха с наученото и организираха дискусии с техни връстници от Банско, като ги насърчиха да търсят алтернативни и полезни занимания. Вниманието на местната общност беше привлечено и от флашмоб демонстрации, измислени специално за проекта в предишната му дейност.

В следващия етап от проекта обучените младежи и доброволци ще проведат поредица от информационни кампании в малките населени места в района на Банско, Благоевград и Гоце Делчев с цел да привлекат съмишленици в каузата си за преодоляване на агресията сред младите.

Проектът е от съществено значение за преодоляване на негативните тенденции сред младите хора и създаване на толерантен модел на общуване и поведение. Чрез него сдружение „Неврокоп“ ще направи поредната голяма крачка за подобряване качеството на живот на младите хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене