Югозапада гори! Огъня погълна цяло село, има обгорени хора

Огромен пожар бушува в Кюстендилското Долно село. Изпепелени са поне 15 къщи. Ситуацията е критична. Огънят е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра.

 

Сред изгорелите къщи има необитавани и такива, които са използвани за почивка. Жителите на селото, заедно с огнеборците опитват да се справят с пожара. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване.

 

В Кюстендилско бушуват още няколко пожара, а огнеборците се опитват да овладеят ситуациите.

 

Горят и над 1000 дка между Перник и Големо Бучино.

 

 

Огънят се разпространява край Перник. Разраства се пожарът в боровата гора над Перник. Огънят избухна в парк Урса, а на място тежка техника се опитва да овладее пламъците.

 

Пожарът избухна по обяд. Започнаха да горят около 50 дка ниска суха растителност. Силният вятър от юг обаче засили огъня и буквално за часове пламналата растителност се увеличи в пъти. В момента пожарът обхваща над 1000 дка между Перник и Големо Бучино.

 

Евакуация на хора не е предприета към този момент. Още в обедните часове са предприети спешни мерки.

 

“Тежка е ситуацията. Южният вятър, високите температури буквално за няколко часа направиха пожара да изглежда доста зловещо. 6 екипа на пожарната работят на терен, има и тежка техника – булдозери, които правят просеки над село Бучино, за да не прехвърли пожарът към къщите и да не бъде застрашен живота на нашите съграждани“, каза за Българската национална телевизия кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

Към 20.00 часа вятърът утихна, което дава надежда на пожарникарите, че до края на вечерта ще успеят да локализират огъня.

 

 

Голям пожар пламна и в Стара Планина, близо до Рожен и Клисура.

Това съобщи за БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. За гасенето му се очаква се помощ и от армията.

 

„Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето.

 

 

Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства“, обобщи Стефанов.

 

 

Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес. Основната причина за възникването им остава човешката дейност, разказва Стефанов: „Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка.

 

 

 

Около 90% от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност. Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по далекопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища“, пише dunavmost.com.

 

 

 

Голям пожар гори край благоевградското село Бучино. Изгоряла е стопанска постройка, а огънят приближава къщите в населеното място. Евакуирани са обитателите на три от тях. На място работят всички екипи на противопожарната служба в Благоевград.

 

 

 

В близост до селото минава газопровод. Според кметския наместник Живко Чукарски обаче няма опасност пожарът да достигне до тръбите.

 

 

 

Само преди седмица около Бучино горя друг пожар. Тогава бяха изпепелени няколко селскостопански постройки и един автомобил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене