С поредица от събития в Благоевград бе отбелязана 118-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, заместник-председателят Георги Иванов и съветници присъстваха на церемонията по откриване на бюст-паметник на Мара Бунева в Централната градска градина. Поводът бе 118-та годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание.
Цветя в знак на признателност поднесоха: Илко Стоянов, кмет на община Благоевград, Радослав Тасков, председател на Общински съвет Благоевград, Николай Шушков, областен управител на област с административен център Благоевград, заместник – областният управител Слави Христов, общински съветници, Атанас Стоянов, кмет на Община Сандански, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани. Специални гости бяха членове на фамилията Буневи.
Веднага след това бе отслужена панихида за героите, загинали за вярата и свободата на България. В знак на признателност председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков поднесе венец на мемориала „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“.
Програмата продължи с шествие в памет на загиналите герои в Илиндеско-Преображенското въстание се проведе от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“, с участието на Национално дружество „Традиция“.
Председателят Радослав Тасков и съветници участваха и в ритуал по полагане на цветя, в знак на признателност, на паметника на Гоце Делчев.
В тържествената церемония участие взеха военнослужещи от Бригадно командване с командир полковник Митко Балтов, Национално дружество „Традиция“, Регионален клуб “Георги Измирлиев – Македончето” и Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене