Банскалии и хайдути почетоха Илинденската епопея в Пирин планина

118 години след знаменателната Илинденска епопея Банско възкреси събора „Илинден”. Събитието, определяно като връхна точка в националното освободително движение на Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя по силата на несправедливия Берлински конгрес, бе почетено край хижа „Бъндерица” в Пирин планина. За да се поклонят пред подвига на илинденци, на поляната се събраха стотици банскалии и планинари. С това беше положено новото начало на традиционния събор „Илинден“, организиран от Община Банско, Туристическо дружество „Вихрен“, Сдружение „Национално хайдушко движение” и фирма „ВАЙК-2”.

Участниците в събора бяха приветствани от кмета на община Банско Иван Кадев, а Георги Колчагов припомни историческите факти от Илинденската епопея.

Историческата възстановка на членовете в Националното хайдушко движение върна присъстващите назад във времето на борбата за обединение на България. За доброто настроение се погрижиха певците от мъжката вокална група, с ръководител Димитър Касапинов, и танцов състав „Бански фукли“, с ръководител Райна Асева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене