Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за началото на Богородичния пост

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В началото на поста, определен от светата Православна църква в чест на Успението на Пресвета Богородица, се обръщаме към всички вас с послание за мир и блага воля, за смирение и преклонение пред святата воля на нашия Бог, Който има Своя промисъл за всекиго от нас и любов към света и цялото човечество. Израз на тази Негова безгранична отеческа любов беше обещанието, дадено на праотците – обещание, което се осъществи с участието на Пресветата Дева и Владичица наша Богородица, чрез която човечеството принесе своя дял към великата богочовешка тайна на нашето спасение. За тази своя роля тя се бе подготвяла през целия свой съзнателен живот, живеейки в послушание в Божия храм, за да може сама да стане храм на Бога, бивайки удостоена с най-великата чест: да роди Спасителя на света – Богочовека Христа Иисуса.

Дните на Богородичния пост са време, в което ние имаме благодатната възможност да съпреживеем тази именно подготовка на Пресвета Богородица, това нейно трепетно очакване, за да влезем в края на тези свети дни и в радостта на цялата Църква, виждаща първите плодове от Възкресението в светото Успение на тази, която първа е осъществила предназначението на човека: да стане бог по благодат. В образа на Небесната Всецарица на нас ни е посочен път, по който да вървим, посока, която да следваме, цел, която ни е определена от Самия наш Творец и Промислител. Благодатното време на Богородичния пост ни напомня за този път и тази цел.

Нека използваме тези благословени и богодарувани дни с мъдрост и благоразумие, за да посрещнем с радост и с чисти сърца празника на светото Успение Богородично. Да отхвърлим от себе си онова, което ни отклонява от Божията воля и води стъпките ни към своеволието и греха. Образец и пример за това, наш застъпник и помощник в тази борба ще ни бъде Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица.

По нейните свети молитви Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Леки и спасителни пости!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене