Митрополит Серафим освещава уникален параклис от дърво в Пирин планина

Скоро ще бъде осветен уникалният дървен параклис, построен високо в Пирин планина от банскалии. За освещаването ще бъде поканен Неврокопският митрополит Серафим, който да води службата, разкриха инициаторите на строежа на храма. Преди време те решили да използват само дървен материал, за да е в тон светата обител с вековната гора наоколо. Използвали за градежа само дървени трупи, без бетон, без керемиди.

Малкият храм се намира в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”. Някога тук живеели хора, а на мястото, където е вдигнат параклисът, има останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малката света обител ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че храмът може да е дал името на връх Тодорка.

Вече е направен иконостасът в параклиса, който няма как да се изографиса, тъй като е от дърво. Остава само довършването на оградата и поставянето на още няколко икони вътре в храма.

„Храмовият празник на параклиса е през февруари, когато тук има метър сняг. Затова ще го направим още тази година. Остава само да съгласуваме нещата с програмата на Неврокопския митрополит Серафим”, увериха банскалии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене